“Vetenskapen är extremt tydlig med vilka åtgärder som behövs”

Forskarna menar att det finns starka vetenskapliga stöd för oron över människans klimatpåverkan och skador på miljön.

En av dem som ställt sig bakom initiativet är Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och docent i systemekologi.

– Jag tycker det är helt självklart att stå bakom detta. Vetenskapen är extremt tydlig med vilka kraftiga åtgärder som behövs för att vi ska klara Parisavtalets mål. Det är ett ansvar som forskare att förmedla den kunskap vi har, säger hon.

Planetens framtid

Det har gått fyra år sedan Parisavtalet inleddes och koldioxidutsläppen har fortfarande inte minskat. Många forskare menar att det är omöjligt att bryta trenden och minska utsläppen med 70 procent fram till 2050, vilket krävs om uppvärmningen ska hållas under två grader.

– Jag vet vilka risker vi tar när det gäller planetens framtid. Och jag vill kunna säga till mina barn att jag gjorde det som krävdes för att ändra planetens riktning när vi fortfarande hade chansen, säger Line Gordon.

Inte bara Sverige

Forskarstödet finns inte bara i Sverige. I Tyskland och Belgien har totalt 3700 forskare undertecknat sitt stöd och ställt sig bakom de strejkande ungdomarna.

– Jag tror att sådana här demonstrationer är någonting som politiker och olika aktörer världen över behöver förhålla sig till framöver. Sker det inte starka åtgärder kan vi nog förvänta oss fler av dessa initiativ, säger Line Gordon.

Bli först med att kommentera

Kommentera