Unga kockar vässar knivarna i Borås

Under fredagen avgörs Kockduellen i Borås, en matlagningstävling för åttonde- och niondeklassare i kommunen. Vinnaren i dagens tävling kommer att få tävla i riksfinalen i Stockholm.

Lina Eriksson Hallonkvist och Alexandra Costineanu går i nian på Engelska skolan. De har kvalificerat sig till semifinalen och känner sig redo för dagens tävling.

– Det viktigaste är att ha en bra inställning. Och så övning, mycket övning, säger Alexandra Costineanu.

Tipset: låt det ta tid att trappa ner på köttet

Duon ska laga svensk husmanskost med veganska ingredienser. I klippet här ovan berättar de vilken rätt de satsar på. Lina Eriksson Hallonkvist tipsar den som är nyfiken på vegansk mat men har svårt att sluta äta kött att låta förändringen ta tid.

– Jag var en väldigt stor köttätare tidigare. Man kan inte bara lägga av direkt, man måste ta det i sin egen takt. Först kan man äta kött varannan dag, sedan två gånger i veckan, säger hon.

Tävling ger motivation att öva

Tävlingen arrangeras i samarbete med Visita, en bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäring. Målet är att öka ungas intresse för att söka sig till restaurangyrket. För Lina Eriksson Hallonkvist och Alexandra Costineanu har tävlingen gett motivation att utveckla matlagningskunskaperna.

– Tidigare har vi mest lagat mat ihop i hemkunskapslaget. Nu har vi övat tillsammans under jullovet.

Hör Lina Eriksson Hallonkvist och Alexandra Costineanu berätta om rätten de ska laga i klippet ovan.

Bli först med att kommentera

Kommentera