Stoppad skogsfestival blir av i ny tappning

Skogsfestivalen skulle ha arrangerats i byns Bibliotek och det var Kils kommun samt Naturskyddsföreningen som tillsammans var arrangörer. Anledningen till att arrangemanget stoppades var att kommunpolitikerna i Kil ansåg att programmet var för ensidigt.

Kommunalrådet Georg Forsberg (C), sade då till SVT:

– Om kommunen ska stå för ett program eller en verksamhet är det viktigt att det är allsidigt och neutralt, det är inte detta programmet.

Många reagerade

Beslutet väckte upprörda känslor, Naturskyddsföreningen i Kil upplevde att politikerna vill strypa den fria debatten. Istället för att stoppa festivalen ansåg de att man borde ha ordnat fler temadagar som vidgat ämnet, till exempel en jord- och skogsbrukets dag.

Efter Johannes Söderqvists samtal till Naturskyddsföreningen bestämde de sig för att arrangera festivalen tillsammans, om än i mindre skala, den sjätte april i Högboda Folkets hus.

– Det känns jättebra att det blir av inte minst av demokratiska skäl. Vi får inte lov att tillåta oss att bli trampade på när politiker går in och lägger ner ett arrangemang. Det är ju lite som om politiker i Karlstad skulle tycka ett en föreställning på Värmlandsoperan är opassande och gå in och säga: Lägg ner!

Det blir endagsfestival

Den ursprungliga festivalen skulle ha pågått i sju dagar, medan det här blir ett endagsfestival.

Bland föreläsarna finns bland annat Sebastian Kirppu som även skulle ha deltagit i den stoppade festivalen, ekofilosofen Pia Skoglund, svampexperten Helena Björnström, skogsingenjören Martin Jentzen och arrangören själv Johannes Söderqvist som kommer framföra föreställningen ”Livet på En pinne” tillsammans med sin fru Maria ”Vildhjärta” Westerberg.

– Det kommer handla om hur den svenska skogsbruksmodellen har påverkat skogsekosystemet de senaste 70 åren, vi gör en vandring med en mykolog, vi har diskussionsforum och det kommer pratas om lite annorlunda skogsbruksmodeller.

– Inte som jag har tänkt på, men det får vi fundera på, säger Johannes Söderqvist.

Bli först med att kommentera

Kommentera