Stefan Löfven håller pressträff efter terrordådet i Nya Zeeland

– Det här är också en attack mot det öppna samhället och en attack mot demokratin, tillägger han.

Stefan Löfven säger också att Sverige står sida vid sida med Nya Zeeland och regeringen har erbjudit sig att bistå Nya Zeeland om så behövs.

Den utpekade terroristen, den 28-årige Brenton Tarrant, ska i en text med påstådda motiv till terrordådet i Christchurch ha nämnt bland andra terrordådet på Drottninggatan, Utöya-terroristen Anders Behring Breivik samt Anton Lundin Pettersson, som utförde skolattacken i Trollhättan. Uppgifterna har ännu inte bekräftats officiellt.

– Jag törs inte ha någon uppfattning om motivet till detta förrän polisen utrett saken, säger Löfven om påståendet att dådet skulle ha koppling till ett terrordåd i Stockholm.

Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Detta har bekräftats så här långt:

  • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Al Noor-moskén och öppnade eld mot gudstjänstdeltagarna.
  • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett drygt fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de ådragit sig i vad som premiärminister Jacinda Ardern beskriver som ett terrordåd.
  • Minst två sprängladdningar har hittats i anslutning till två bilar i närheten, bekräftar nyzeeländsk polis. Åtminstone en av dessa har desarmerats.
  • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist".
  • Den huvudmisstänkte terroristen, Brenton Tarrant, ska ha direktsänt sitt mördande och även postat en film på sociala medier som polisen försöker stoppa från spridning. Det cirkulerar även ett textdokument där den misstänkta gärningsmanne påstår sig ha inspirerats av olika terrordåd i Europa, bland annat lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.
  • Mannen kommer att ställas inför domstol under lördagen, anklagad för mord.
  • Både Nya Zeeland och Australien har höjt sin anti-terrorberedskap till högsta nivå.
  • Enligt UD finns inga uppgifter om drabbade svenskar.

13.52Poliser utanför ingången till Stockholm Moske på Södermal med anledning av det misstänkta terrordåden i nyzeeländska Christchurch. Foto:Naina Helén Jåma/TT 13.49Polisen i New York har satt in extra bevakning vid vissa av stadens moskéer inför fredagsbönen. 13.40Vita huset kallar i ett uttalande attacken för en "ond handling av hat". USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han fördömer den "fruktansvärda massakern" och uttrycker sin "varma sympati" till Nya Zeelands befolkning.
13.39USA:s president uttrycker sina sympatier med Nya Zeelands folk och offren för terrodådet: 13.24- Det är ett fegt, avskyvärt dåd, som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor, sade statsminister Stefan Löfven på en pressträff om terrorattacken mot moskéer
– Det här är också en attack mot det öppna samhället och en attack mot demokratin, tillade han.
13.21Därmed var den korta pressträffen med statsminister Stefan Löfven över.13.19- Alla former av extremism är ett hot mot vår demokrati, säger Stefan Löfven.13.18- Vi ska leva våra liv som vanligt men samtidigt vara vaksamma, säger Stefan Löfven om det rådande säkerhetsläget.13.17Enligt Stefan Löfven så följer svenska myndigheter, bland annat Säkerhetspolisen, ständigt utvecklingen för att garantera att Sverige är så säkert som möjligt. Han säger ingenting om beredskapen behöver höjas.Visa fler inlägg

Bli först med att kommentera

Kommentera