SSU i Stockholms län vill legalisera cannabis

SSU-distriktet som samlar alla kommuner i Stockholms län, förutom Stockholms stad som är ett eget distrikt, och under lördagen röstade de för att legalisera cannabis samt att införa ett statligt monopol på drogen.

– Det finns flera anledningar, det är delvis för att stävja gängkriminaliteten och ta ifrån dem makten med att reglera något som varit ett problem på olika sätt, säger Patrik Khosravi, försteombudsman på distriktet.

”Komma åt gängkriminaliteten”

Stockholms läns SSU-distrikt har just nu distriktsårskongressmöte där frågan om cannabis kom upp.

– Det handlar om att komma åt en lagstiftning som inte fungerat, det handlar om att komma åt gängkriminaliteten och det handlar till en viss del om frihet. Men det viktigaste är gängkriminaliteten som berört många, och göra deras makt svagare, säger Patrik Khosravi.

Patrik Khosravi, försteombudsman på SSU-distriktet Stockholms län.

Vill att det ska fungera som med Systembolaget

Varför frågan kommit nu förklarar Patrik Khosravi med att mycket av deras politik kommer från gräsrötterna.

– Ombuden tyckte det var viktigt att ta ställning till den här frågan nu. Många i vårt distrikt kommer från kranskommuner med socioekonomiska problem där man märker av gängkriminaliteten.

SSU-distriktet vill att cannabis ska säljas ungefär som alkohol säljs idag.

– Om cannabis skulle bli ett folkhälsoproblem så är det lättare att ta itu med det om det finns en statlig aktör, ungefär som med alkhol och Systembolaget, säger Patrik Khosravi.

Hur resten av SSU ser på frågan är oklart men Socialdemokraterna har tillsammans med samtliga riksdagspartier tidigare sagt att de är emot en legalisering av cannabis. Både Liberala Ungdomsförbundet och Centerns ungdomsförbund vill legalisera cannabis.

Bli först med att kommentera

Kommentera