Sjukhusets nya labb ska ge snabbare provsvar

Det blev regionrådet Glenn Berggård som fick offra några blodsdroppar när den nya automatiserade analysbanan idag invigdes på avdelningen för klinisk kemi på Sunderby sjukhus. Hans blod vandrade runt banan längs vilken hundratalet analyser kan utföras av olika instrument.

– Automationsbanan tar provrören till instrumenten. Det minskar plocket med provrör för personalen och vi kan ladda på många prover samtidigt, säger enhetschefen för klinisk kemi, Helena Abrahanssom.

Fått namnet autobahn

Automationsbanan har fått namnet Autobahn, efter att en namngivningstävling hållits bland personalen. All utrustning på labbet är nyinköpt, inklusive analysinstrumenten. Så vad blir då skillnaden för patienterna?

– Det kommer att gå snabbare att analysera och vi hoppas att vi kommer att få kortare svartstider på prover, säger enhetschefen för klinisk kemi, Helena Abrahanssom.

Inga neddragningar

Trots att automationsbanan effektiviserar arbetet blir det inga neddragningar av personal på avdelningen.

– Det råder brist på biomedicinska analytiker i hela landet och vi var underbemannade tidigare och behöver fortfarande anställa några fler, säger Karin Jones, verksamhetschef.

Och hur gick det då med regionrådets blodprov?

– Det var normalvärde på blodsockret, säger regionrådet Glenn Berggård (V).

Bli först med att kommentera

Kommentera