Notre-Dame en del av fransmännens identitet

– Jag tror inte att de bara tar till någon sentimental retorik när de talar, utan det är äkta känslor. Även för mig, som varit där och gått förbi många gånger, så är det här något som är ofattbart svårt att smälta. säger Catomeris.

Han menar att Notre-Dame är en stark symbol för någonting magnifikt och storslaget, som nu är hotat. Och att Frankrikes turism kretsar mycket kring det här arvet som är väldigt rikt.

Folket i chock

Han beskriver Parisborna som ett folk i chock.

– Man tittar på vad som händer, tar bilder, gråter och har svårt att förstå vad som händer. En radioreporter sa att folk hade svårt att prata för Parisare var så starkt berörda av det som höll på att hända med byggnaden, säger Catomeris.

Ringaren i Notre-Dame

Katedralen Notre-Dame är en av de mest kända i världen. Den har varit en samlande symbol för Frankrike sedan den kom till på 1100-talet menar arkitekturhistorikern Martin Rörby.

– Det är inte för intet som den franska författaren Victor Hugo använde sig av den i sin ”Ringaren i Notre Dame”, som en symbol för det franska. Byggnaden i sig är ett konstverk. Men i den finns även konstverk av olika slag av antikt värde, som man nu försöker rädda och få ut ur byggnaden, säger Rörby.

Han menar att branden å ena sidan är ett väldigt trauma för det franska folket, samtidigt som detta kanske kommer ge fransmännen något att samlas kring.

– De har varit ett land som under en period har haft det ganska tufft med alla protester som varit och liknande. Det här kanske gör att man kan samlas kring något som är större. Och kanske kan det ha sådan betydelse för landet, säger han.

Kommer ta tid att återställa

I nuläget är det svårt att säga hur pass omfattande skadorna på byggnaden är, samt hur lång tid det skulle ta innan allt är återställt.

– Det beror på hur allvarliga skadorna är på själva murverket, alltså murar och valv. Är de skadade på ett sätt att de måste förstärkas på olika sätt, innebär det komplicerat återställningsarbete som kan ta uppemot ett decennium, säger Rörby.

Om det däremot ”bara” är takkonstruktionen som skadats, så handlar det förmodligen om kortare tid.

– Kåken har stått där sedan 1100-talet, och har stått pall tidigare. Man kan väl hoppas att den kommer göra det nu också, säger han.

Bli först med att kommentera

Kommentera