Miljöpartiets krav: Klimatet måste vara i fokus

I en debattartikel på Aftonbladet Debatt uttrycker de båda språkrören en stark oro över klimatförändringarnas effekter. I artikeln listar Isabella Lövin och Gustav Fridolin ett antal reformer som de vill se inom klimatpolitiken.

– För att det ska bli möjligt att ta oss ur fossilberoendet krävs att ett antal politiska klimatreformer blir verklighet. Det är våra centrala ingångar i regeringssamtalen, skriver Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Vill höja klimatskatter

Miljöpartiet vill bland annat se det som man själva kallar för en ”grön skatteväxling”, där skatten höjs på miljöskadlig verksamhet. Samtidigt öppnar Miljöpartiet nu för sänkt skatt på till exempel arbete.

Bland kraven finns även åtgärder för att bygga upp LSS och för att ”stärka medmänskligheten i flyktingpolitiken”.

– Miljöpartiets ingångar handlar om kraftfulla åtgärder för klimatet – om att skapa en trygg, säker och klimatvänlig infrastruktur för transporter av gods och människor, skriver språkrören.

– Men de handlar också i lika hög grad om att utjämna dagens växande ekonomiska klyftor och långsiktigt trygga välfärden. Miljöpartiet prioriterar inte sänkta skatter för de rikaste, men i det läge vi är så kommer den ekonomiska politiken innehålla också sådant som är viktigt för andra partier, skriver dem.

C och L har ställt krav

Sedan tidigare har både Centerpartiet och Liberalerna formulerat ett antal krav för att de ska vara beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Centerpartiet har bland annat ställt krav om sänkta skatter, både för privatpersoner och för företag. De vill även införa en friare hyressättning på bostadsmarknaden.

Liberalernas krav handlar bland om att värnskatten ska avskaffas och att rotavdraget ska utvecklas.

Bli först med att kommentera

Kommentera