Kina har dömt kanadensare till döden för narkotikabrott

Kinas och Kanadas diplomatiska kris eskalerade på måndagen. Den kinesiska domstolen dömde kanadensaren till döden efter en hastigt beslut om ny rättegång, rapporterar New York Times.

Domstolen i nordöstra Kina avkunnade dödstraffet efter rättegången som uppges ha varat under en dag. Det gavs inga indikationer på att mannens straff kunde mildras till fängelse.

Enligt det officiella uttalandet från Dalians folkdomstol är kanadensaren dömd för att ha smugglat metamfetamin.

Domstolen skärpte straffet

I december 2018 beslutade en domstol i Kina att mannen skulle få en ny rättegång efter att han överklagat straffet på 15 års fängelse.

Men i stället för att mildra straffet följde domstolen åklagarens linje och skärpte domen till dödsstraff.

Mannen uppger att han turistade i Kina och blev lurad in i en fälla av kriminella, medan den kinesiska domstolen säger att bevisen mot mannen är övertygande och domen välgrundad.

Kanada grep kines

Den dödsdömde mannens öde väntas bli en svår fråga i diplomatin mellan Peking och Ottawa sedan kanadensiska myndigheter häktade en av telekomjätten Huaweis högsta chefer i Kanada för drygt en månad sedan.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger sig vara bekymrad över att Kina har valt att ”godtyckligt” tillämpa dödsstraff på kanadensare.

Innan domslutet verkställs måste det granskas och bekräftas av Kinas högsta domstol – Supreme People’s Court.

Bli först med att kommentera

Kommentera