Här är kommunerna där flest struntar i bilbältet

I västra Sverige använder färre bilbälte jämfört med riksnittet. I regionen använder endast 94 procent bälte, vilket är en bra bit under målet för att klara nollvisionen 2020.

Det här visar Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF):s siffror.

– Så länge andelen bältespåminnare fortsätter öka så kommer det att påverka bältesanvändningen positivt. Men bältespåminnare i alla bilar betyder inte per automatik att vi kommer se en 100 procentig bältesanvändning. Av de som omkom förra året var det 39 procent som saknade bilbälte, trots att flera av dem färdades i ett nyare fordon som sannolikt hade bältespåminnare. Därför måste vi även öka förståelsen för bältets betydelse, säger Lena Karlsson, projektledare på NTF Väst i ett pressmeddelande.

NTF har Kollat folk i 19 kommuner i Västsverige. Sämst på bilbältesanvändandet är de i Stenungsund, med 90 procents bältesanvändning.

Och i Svenljunga är siffran ännu lägre: 75 procent använder bilbältet.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftigt. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd- och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare för att jämna ut sifforna, säger Lena Karlsson.

Bli först med att kommentera

Kommentera