Åklagaren yrkar på 8 till 12 års fängelse för terrormisstänkta

Sex män från Uzbekistan och Kirgizistan står åtalade för terrorfinansiering, och tre av dem – 30, 39 och 46 år gamla – dessutom för förberedelser till terrorbrott.

Yrkar på långa straff

Åklagaren yrkar på 8-12 års fängelse för de tre män som står åtalade för förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering.

– Jag utgår för det som normalt sett brukar utgå för förberedelse till mord. Det handlar om 4-6 år. Om det här hade fullföljts hade ett mycket stort antal personer drabbats, sa åklagaren.

Han menar därför att straffet i det här fallet bör vara minst det dubbla.

Åklagaren yrkade samtidigt på minst ett års fängelse för de övriga tre personer som misstänks enbart för terrorfinansiering.

Planerats länge

När åklagaren Per Lindqvist under måndagen höll sin slutplädering i det stora terrormålet presenterade han en tidslinje från januari 2017 till april 2018 som han menar motsvarar den tid då ett attentat ska ha planerats.

Enligt åklagaren lades grunden till det han menar är ett förberedelsebrott när den misstänkta 30-åringen sökte asyl i Sverige i december 2016, strax innan det så kallade Reina-attentatet i Istanbul då 39 personer dödades.

– Jag tror inte att han var delaktig i det, men han uppehåller sig själv i chattar vid attentatet, säger att han känner gärningsmannen och är påtagligt orolig för att själv bli misstänkt, sa åklagaren.

Strax därefter etablerades en kontakt mellan den misstänkta 46-åringen och en person med tydliga IS-kopplingar i Syrien. I chattar har 46-åringen frågat IS-mannen om han kan få hjälp att dekorera en bil inför ett bröllop han ska arrangera.

– Det är här tydligt att de pratar om ett attentat, det är inte frågan om några bröllopsplaner, sa åklagare David Lindqvist.

Kontakt mellan misstänkta

I december 2017 satte den så kallade IS-mannen 30-åringen och 46-åringen i förbindelse med varandra. De ska också ha träffats i samband med detta, enligt åklagaren.

Här ligger en av de stora tvistefrågorna i målet. Försvaret hävdar att den här kontakten aldrig ägt rum – enligt männen själva träffas de två för första gången i februari 2018 – i samband med att 30-åringen lägger ut en lägenhetsannons som 46-åringen och 39-åringen nappar på.

Det är en förklaring som åklagaren i sin plädering försökte skjuta hål på.

– Den här annonsen är en bluff. Lägenheten har man skaffat för att underlätta samlokaliseringen, säger åklagaren.

Intensifieras under våren

Ungefär samtidigt som de åtalade männen flyttar ihop lade 46-åringen ett bud på ett konkursbo som bland annat innehöll färg och ett antal kemikalier som åklagaren menar ska användas för att tillverka explosiva ämnen.

Härefter intensifieras planeringen menar åklagaren. Den första mars 2018 skriver 30-åringen i en chatt att han har påbörjat ett ärende, vilket åklagaren menar syftar på attentatet.

Några dagar senare försöker 46-åringen köpa tre falska pass. Den 13 mars skriver 30-åringen till en okänd person via appen Telegram att ”det finns ett bröllop”.

– Där, menar jag, röjer han planer på ett attentat, säger åklagaren.

Ytterligare två dagar senare ingriper polisen och griper männen i deras gemensamma bostad i Akalla.

Samtliga misstänkta nekar till brott. Under måndagseftermiddagen inleder försvaret sin slutplädering.

Bli först med att kommentera

Kommentera