Östermalmsskolor inför fritids – på skridskor

Alicia Olofsson, Agnes Grahn och Pixi Aller Rutensköld trivs tillsammans på isen. "Vi vill uppmana fler skolor att ha ishockeyfritids", säger Agnes. Foto: Sacharias Källdén

Östermalmsskolor inför fritids – på skridskor

Varje torsdag är det ishockeyfritids vid Östermalms IP. Initiativet är ett samarbete mellan Brinkens IF och Gärdesskolorna och syftet är att få barnen att röra på sig mer.

  • Nyheter
  • Publicerad 16:25, 10 okt 2018

– Vi brukar börja med köttbullen, då vi liksom kryper ihop, och som avslutning gör vi pannkakan. Då slänger sig alla ned på isen.

Nioåriga Pixi Aller Rutensköld förklarar med stor entusiasm inramningen på ishockeyfritids. Hon är en av 30-35 lågstadieelever från Gärdesskolan och Olaus Petri skola som samlats i Danicahallen vid Östermalms IP denna torsdag. En del är vana vid att åka skridskor, andra testar för första gången. Kevin Michael Thomas kom från Indien till Sverige för fem månader sedan och tillhör den senare kategorin. Trots det rör han sig imponerade smidigt över isen.

– Jag gillar det, även om det bara är andra gången jag åker, säger han under en kort paus vid sargen.

– Han är jätteduktig, peppar kompisen Rousseua Patrik d`Estrube.

Elever på Östermalm ville inte duscha – nu målar de bort problemet

PEPPADE. Pixi Aller Rutensköld, Georg Bevin, Alicia Olofsson, William Hedberg Fallander, Hjalmar Wardin Paulsen och Agnes Grahn är på ishockeyfritids varje torsdag. Foto: Sacharias Källdén

Hockeypepp. "Ishockey är bra för alla", säger Filippa Meerits och Alice Ugander. Foto: Sacharias Källdén

Lars Björk, idrottslärare på Gärdessskolan, konstaterar att dagens unga generellt rör på sig alldeles för lite. Det var den insikten som förra året ledde fram till skolans samarbete med Generation Pep, en organisation som arbetar för ökad fysisk aktivitet på landets skolor.

– Barn har ett enormt rörelsebehov och sackar ihop om de inte får röra på sig. Den som rör sig blir även bättre på att ta emot information, säger han när vi ses i omklädningsrummet.

Elever på Östermalm träffade Ygeman: "När får vi en normal polis igen?"

Efter att ha implementerat en del av Generation Peps idéer i klassrummen föddes även tankarna på ett ishockeyfritids. Initiativet är ett samarbete med idrottsföreningen Brinkens IF och enligt Lars Björk hade även rektor Maria Radways engagemang en stor betydelse. Den stora utmaningen vad gäller all fysisk aktivitet är att få med de elever som vanligtvis inte håller på med idrott.

– För att fånga barnens intresse behöver det vara lustfyllt. Det är ett stort jobb som kräver mycket, men jag brinner verkligen för det här. Våra barn rör sig för lite och det är inte deras fel, utan det är ett levnadssätt som vi skapat åt dem, säger han.

Rent logistiskt är skridskor inte den enklaste vägen att välja. Att snöra 35 par skridskor tar sin tid och dessutom ska eleverna ta sig hit från skolan.

– Visst, det är ett hästjobb, medger Lars men tillägger snabbt att det ingår i hans uppdrag som idrottslärare.

– Det är mitt jobb att göra saker som barnen tycker är roligt. Då märker de inte ens att de tränar, säger han.

Här är tjejerna som tog över fotbollslaget – och gjorde det roligt att spela igen

Agnes Grahn och Alicia Olofsson visar hur "köttbullen" går till. "När vi spelar ishockey får vi röra på oss väldigt mycket," säger Agnes. Foto: Sacharias Källdén

Generation PEP

En icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap kring ungas hälsa.

Grundades 2016 på initiativ av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Organisationen lanserade tidigare i år Pep Skola, ett verktyg för att stötta skolor i arbetet för ökad fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor.

Pep Skola är kostnadsfritt och finns tillgängligt för alla skolor i Sverige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Please enable JavaScript to view the comments.
Comments powered by Disqus.

Östermalmsskolor inför fritids – på skridskor

Nyheter "För att fånga barnens intresse behöver det vara lustfyllt" Varje torsdag är det ishockeyfritids vid Östermalms IP. Initiativet är ett samarbete mellan Brinkens IF och Gärdesskolorna och syftet är att få barnen att röra på sig mer.onsdag 10/10 16:25Kommentera

Södermalmsbo ville ha bättre utsikt – kapade träd

Nyheter Polisen: Han var beredd på att ta sitt straff Ett grannskap på Södermalm som förlorat sin sjöutsikt i takt med växande träd, har börjat ta saken i egna händer, uppger polisen. Under förmiddagen haffades en man som kapade av "en liten kvist bara"…onsdag 10/10 16:17Kommentera

Bli först med att kommentera

Kommentera