Ny jätteserverhall byggs i Hjorthagen

Så här ska det "världsunika" serverhallen och elnätverksstationen se ut. Foto: Elementica

Ny jätteserverhall byggs i Hjorthagen

Istället för kontor – en stor serverhall och nätverksstation som ska producera fjärrvärme. Det ska byggas i Hjorthagen.

  • Nyheter
  • Publicerad 11:32, 6 dec 2018

Det är i kvarteret Starkströmmen i Hjorthagen, intill Norra Länken-påfarten och Värtaverket, som det nya "världsunika" projektet, enligt byggherrarna Bahnhof och Ellevio, ska byggas.

Bildspecial: Ny serverhall i Hjorthagen ska se ut som landat rymdskepp

Det unika? Förutom att det är en kombinerad serverhall där det vägg i vägg byggs en ny stor elnätsstation handlar det om miljötänk. Enligt Bahnhof blir det "världens mest tekniskt avancerade och klimatsmarta datacenter" och ska bli större än bolagets nuvarande hallar tillsammans.

Det klimatsmarta består i att allt värmeöverskott från datahallen ska dessutom gå rätt in i fjärrvärme-produktionen, vilket sker vid andra hallar idag men inte i samma skala. Dessutom ska delar av byggnaden täckas av klättrande växter.

Ren science fiction när serverhall för 67 000 datorer byggs på Östermalm

Inom kort ska dagens byggnader rivas och i slutet av nästa år eller i början av 2020 ska det nya huset börja att byggas. 2021 ska det stå klart.

– Både svenska företag och internationella IT-aktörer efterfrågar den här typen av datacenter som är en del av ett infrastrukturnav, och som är smarta både IT-tekniskt och miljötekniskt, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof i ett uttalande.

– I det här projektet är vi med och möjliggör en av världens mest klimatsmarta datahallar och det är viktigt att det finns incitament för att vi ska kunna fortsätta spela den rollen i utvecklingen av Stockholm, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Bli först med att kommentera

Kommentera