Nu ska Stockholm leva dygnet runt

– Vårt mål är att Stockholm ska bli en av de bästa, mest serviceinriktade och coola städerna i Europa – även på natten.Lotta Andersson, näringspolitisk expert Stockholms Handelskammare Foto: Ylva Bergman/Stephanie Wiegner

Nu ska Stockholm leva dygnet runt

Ett Stockholm som är öppet dygnets alla timmar är tryggare att bo i, mer attraktiv att arbeta i och roligare att besöka som turist. Snart ska tester göras för att realisera visionen om Stockholm som en 24 timmars-stad.

  • Nyheter
  • Publicerad 19:00, 10 feb 2019

Platsen är Slakthusområdet vid Globen. Målsättningen är tydlig: När området förvandlas från industriområde till bostadskvarter ska stadsdelen ha möjligheter att leva dygnet runt.

Allt från tillstånd, vilka verksamheter som ska rymmas i lokalerna, till rent tekniska punkter i detaljplaner och bygglovsprocesser ska göra det här möjligt. Till exempel ska vissa byggnader ha extra god ljudisolering för att kunna ha verksamheter på natten utan att störa.

– Vi har verkligen en ambition att prova hur långt vi kan komma i termen av en 24-h-stad och nästa steg är att börja testa lösningar i praktiken, säger Jon Allesson som arbetar med stadsinnovation på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Polisen kontrar efter nattklubbarnas kritik

Han och hans kollegor driver projekt för att undersöka vad som behövs för att förverkliga Stockholm som en 24-timmarstad. Att samla alla aktörer i samma rum är det viktigaste första steget och under hösten startades ett innovationslabb där ett stort antal nyckelpersoner samlades för att tillsammans få en gemensam bild av nuläget, utmaningar och möjligheterna. Nästa steg är att ta olika lösningar vidare i en pilot, som ska ske i Slakthusområdet, förhoppningsvis redan i höst. Exakt vad som ska göras är dock inte spikat.

– Det är vad Stockholm kan erbjuda utanför kontorstid som avgör om folk väljer att bosätta sig och arbeta här. London, Berlin, Amsterdam och New York är städer som verkligen förstår hur viktigt det är att ha en fungerande och mångfasetterad nattindustri. Det vill vi att Stockholm också ska ha, säger Jon Allesson.

Inte ensam

Han är inte ensam om att förstå att det finns vinningar att göra genom att tänka nytt när det kommer till ett mer nattligt liv.

Det tidigare kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (L) drev i flera år frågan om en 24-timmarsstad där det skulle vara enklare att få tillstånd till klubbar, lokala marknader, kulturinitiativ och torghandel. Bland annat krävde hon att danstillståndet omedelbart skulle avskaffas, något som dock ännu inte skett.

Val till hösten: Stockholms första nattborgmästare ska utses

Sedan en tid tillbaka finns också ”Nattrådet”, en organisation som arbetar för att Stockholm ska bli en mer levande stad på natten. Organisationen drivs av medel från bland annat Fastighetsägarna och Stockholms handelskammare.

– Vårt mål är att Stockholm ska bli en av de bästa, mest serviceinriktade och coola städerna i Europa – även på natten. Vi ska erkänna att vi inte är riktigt där ännu, säger Lotta Andersson, näringspolitisk expert på Handelskammaren.

Det finns även pengar att tjäna med nattliga aktiviteter. Handelskammaren har inte några exakta siffror för Stockholm, men i London står det klart att mer än tio procent av jobben sker på natten och enligt Nattrådet omsatte den nattliga ekonomin 2017 över 300 miljarder kronor i den brittiska huvudstaden.

– Staden tjänar på ett bra nattliv såväl ekonomiskt, socialt som kulturellt. Och vi vill att Stockholm ska vare en trygg och attraktiv stad med ett levande nattliv, säger Lotta Andersson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Med nattliv menas inte bara klubbar och krogar, utan även andra typer av arrangemang.

– Det som folk tänker på direkt är nattklubb. Men det kan lika gärna handla om dygnet runt-öppna restauranger, museer, marknader. Att det här ska testas betyder att arbetet går framåt, säger Jon Allesson.

Men för att skapa ett Stockholm som är öppet jämt återstår en rad frågor som måste lösas. Allt från tillstånd, kontroll över buller och oväsen och diskriminering, men också mer mjuka värden som spontanitet, attityder och rättigheter.

– Viljan finns verkligen. Men att Stockholm ska bli en öppen stad 24 timmar om dygnet är komplext och det är många frågor som inte är självklara att lösa. Både politiker, tjänstemän, fastighetsägare och polis har utmaningar. Det positiva är att det samtidigt är många som ser hur viktigt nattlivet är för en attraktiv och levande stad och gemensamt vill hitta lösningar för att Stockholm ska vara just det. Att kunna testa lösningar i pilotprojekt är ett bra verktyg för att kunna ta idéerna vidare till verklighet, och det är det vi vill göra i Slakthusområdet, säger Jon Allesson.

DET HÄR ÄR NATTRÅDET

En oberoende organisation som drivs med pengar från Fastighetsägarna och Stockholms Handelskammare.

I styrgruppen finns DJ:s, politiker, krögare, stadsinnovatörer etc.

Vill bland annat…

…göra Stockholm till en levande stad – även på natten.

…flytta fokus för att det skapar problem med nattöppna verksamheter till att prata om hur det påverkar turism, trygghet, identitet och attraktionskraft.

…se en ökad kollektivtrafik mellan klockan 22-05

…att acceptansen för buller och bullernivåer höjs, vilket skapar möjlighet till nattmarknader, nattbio, utomhusteater på natten etc.

…att nattklubbar ska kunna vara öppna längre. Fler 05-tillstånd skulle göra att det stora antalet svartklubbar skulle minska.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Bli först med att kommentera

Kommentera