Nu öppnar Nationalmuseum igen efter renoveringen

Nu öppnar Nationalmuseum igen efter renoveringen

Nu på lördag öppnar Nationalmuseum efter fem års renovering. Första gången museet öppnade var 1866.

  • Nyheter
  • Publicerad 16:54, 10 okt 2018

Nu på lördag öppnar återigen Nationalmuseum på Blasieholmen. Efter fem år av renovering, 1,3 miljoner arbetstimmar och 1,2 miljarder kronor är den komplicerade upprustningen nu klar.

– Det är enormt svår att göra den här typen av renoveringar utan att inte skada något annat i den 150 år gamla byggnaden. Att spränga loss ett helt golv på plan ett utan att förstöra något på plan två kräver en enorm noggrannhet, säger Torun Hammar, projektkoordinator vid Statens fastighetsverk.

En av de största förändringarna i museet är ett större ljusinsläpp och en ny ljuspalett vars tanke är att lyfta fram konsten. De tidigare täckta fönstren som skyddade konsten mot solljus är utbytta till högteknologiska fönster som släpper in ljus utan att skada.

Under tisdagens presskonferens säger överintendenten på Nationalmuseum, Susanna Pettersson, att museet ska vara en plats för meningsfulla möten mellan konst och människor och att Nationalmuseum ska visa vägen och prata om konstens historia utifrån vår samtid. Och att det verkligen är ett museum för alla.

– Den här gammalmodiga bilden av ett "dammigt museum" stämmer inte. Museet måste lämna plats till alla i samhället och att tillsammans med besökarna ställa aktuella frågor, säger Susanna Pettersson.

Hur arbetar ni för att alla ska känna sig välkomna?

– Vi marknadsför oss som alla andra företag. Vi har ett bra brand – alla vet vad Nationalmuseum är. Vi vill dra in så många som möjligt. Stockholmare, turister, konstintresserade, unga vuxna, alla, säger Susanna Pettersson och tillägger.

– Se bara på helgens vernissageprogram då Tensta Gospel Choir kommer att uppträda. Det som händer innanför dessa väggar ska även representera dagens språk.

Upprustat. Nationalmuseum öppnar efter fem års renovering. Foto: Sacharias Källdén

Det händer på invigningen

Lördag 13 oktober kommer Invigningen börja på kajen utanför museet. Kungen kommer klippa band i närvaro av Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel. Utöver Tensta Gospel Choir kommer artister som KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson uppträda under lördagen.

Kommentera

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Please enable JavaScript to view the comments.
Comments powered by Disqus.

Nu öppnar Nationalmuseum igen efter renoveringen

Nyheter Följ med in! Nu på lördag öppnar Nationalmuseum efter fem års renovering. Första gången museet öppnade var 1866.onsdag 10/10 16:54Kommentera

Klart: Kungsholmens loppis kommer tillbaka

Nyheter Kan växa efter årets succé Succé. Så kan satsningen på den nya loppmarknaden vid Kungsholmstorg sammanfattas enligt arrangörerna. Nu meddelar de att loppisen kommer tillbaka nästa år – och kan växa.onsdag 10/10 16:39Kommentera

Bli först med att kommentera

Kommentera