Nu flyttar thaiboxningen in på teaterscenen

Redo. Kevin Mickelsson, Anton Sjöqvist, Peter Rispling, Emma Öhlund och Freddy Gonzalez tar plats på scenen. Foto: Sacharias Källdén

Nu flyttar thaiboxningen in på teaterscenen

Maximteatern inleder hösten på ett minst sagt annorlunda sätt. Under en intensiv heldag gör några av thaiboxningens hetaste fighters upp på den anrika scenen.

  • Nyheter
  • Publicerad 11:29, 6 sep 2019

Dödsdansen, Den inbillade sjuke och Shirley Clamps krogshow i all ära. Men det evenemang som verkligen sticker ut bland affischerna i entrén till Maximteatern är thaiboxningsgalan "Empire Fighting Series – The Awakening". Den 14 september kommer nämligen thaiboxare från Storbritannien, Norge, Finland, Australien och Sverige att inta lokalen.

Därmed har en sport som hittills varit förpassad till svettiga källarutrymmen tagit ett bestämt kliv rakt in i finrummet.

Här är thaiboxningen träning – och terapi

Pepp. "Man känner sig som en professionell atlet, jämfört med att stå i en källarlokal" säger Emma Öhlund om att stå på Maximteaterns scen. Foto: Sacharias Källdén

För arrangörerna Synøve Asplund, Amanda Ecken och Rodrigo Silva är valet av adress ett sätt att ge den snabbt växande sporten mer uppmärksamhet.

– Det finns ganska lite kunskap hos folk vad gäller thaiboxning och vad vi egentligen gör. En del ser kanske bara ett slagsmål, samtidigt som det inom till exempel fotbollen är betydligt värre skador, förklarar Rodrigo som hyser en förhoppning om att galan ska locka både träningsintresserade och andra.

– Genom att ha galan här hoppas vi även nå ut till Margareta, 70 år, säger han.

Alla tre betonar att ledordet inom thaiboxningen är respekt.

– Du respekterar din tränare och du respekterar din motståndare och alla som kommer till klubben blir väl mottagna, sammanfattar Synøve.

Var soffpotatis för två år sedan – nu är han bäst i Sverige

Det som skiljer galan på Maximteatern från Empire Fightings tidigare evenemang är framför allt storleken. Allt är större än tidigare och Amanda berättar att de arbetat ett halvår med förberedelserna.

– Vi vill sälja in en riktig show som är publikvänlig och där det verkligen blir stor underhållning. Dessutom kommer vi ha live-streaming med kommentatorer för de som inte kan se galan på plats, säger hon.

Teatern rymmer sammanlagt 562 platser och Brian Morris, driftschef, tror att thaiboxningen kommer bli en riktig publiksuccé ("jag förväntar mig att det blir packat"). Själv är han rejält taggad och vågar redan nu lova att det kan bli mer thaiboxning vid Karlaplan i framtiden.

– Absolut, vi är helt öppna för det, säger han.

Freddy Gonzalez, Anton Sjöqvist, Kevin Mickelsson, Peter Rispling och Emma Öhlund. Foto: Sacharias Källdén

Peter Rispling och Emma Öhlund värmer upp inför nästa helg. Foto: Sacharias Källdén

Bli först med att kommentera

Kommentera