Beskedet: Stort byggprojekt försenat ett år

Visionsbild över framtidens Södra Värtan. Foto: AIX Arkitekter och Suteki studios

Beskedet: Stort byggprojekt försenat ett år

1 900 lägenheter, 26 förskoleavdelningar, en stor mängd nya kontors- och butiksytor samt hotell, parker och ett nytt utomhusbad ska byggas i Södra Värtan. Men när spaden sätts i marken är oklart.

  • Nyheter
  • Publicerad 16:59, 13 sep 2018

Årsskiftet 2016-2017 gick den stora detaljplanen för Södra Värtan, en del av Norra Djurgårdsstaden, ut på samråd. Planen som innebär att dagens hamn- och industritunga område ska bli en ny del av innerstaden blev 2016 nominerad till Sveriges Arkitekters Planpris.

Stadsmuseets nya sågning: Bygg inte högt i Södra Värtan

Då talades det om byggstart 2019 för projektet, men nu kan vi avslöja att så inte blir fallet.

Nu är det 2020 som är ambitionen i stadens arbete. Det är helt enkelt för många utmaningar kvar att lösa för att hinna till 2019.

"Vi har skjutit på tidplanen för projektet Södra Värtan och räknar nu med en byggstart år 2020. Detaljplanen var på samråd runt årsskiftet 2016/2017. Efter samrådet har vi fått arbeta med flera kompletterande utredningar, bland annat kring buller från fartygen", skriver Kristin Quistgaard, planeringschef på exploateringskontoret i ett mejl till tidningen.

Bildspecial: Så här kan Södra Värtan se ut om några år

Dessutom måste staden tillsammans med Trafikverket flytta en bangård från den östra till den västra sidan, något som man idag arbetar med.

"Vi behöver gemensamt med Trafikverket teckna ett avtal kring hur detta ska ske innan det är helt grönt ljus för projektet", skriver Kristin Quistgaard.

Oklarhet kring utomhusbadet

Som en del i planen för Södra Värtan behöver man även bygga om och ut den befintliga kajen, vilket har visat sig behöva ett godkännande i mark- och miljödomstolen. Den planen är just nu ute på samråd.

"Dessutom kan ett grund behöva anläggas utanför kajområdet för att inte omöjliggöra ett utomhusbad i området. Huruvida utomhusbadet kommer att genomföras är i dagsläget inte klarlagt", skriver Stockholm stad på sin hemsida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Please enable JavaScript to view the comments.
Comments powered by Disqus.

Beskedet: Stort byggprojekt försenat ett år

Nyheter Därför har planen för Södra Värtan fastnat 1 900 lägenheter, 26 förskoleavdelningar, en stor mängd nya kontors- och butiksytor samt hotell, parker och ett nytt utomhusbad ska byggas i Södra Värtan. Men när spaden sätts i marken är oklart.torsdag 13/9 16:59Kommentera

Östermalmsväljare övergav Moderaterna

Nyheter Partiet tappade över 21 procentenheter Moderaterna tappar massor av väljare till de mindre allianspartierna på hela Östermalm. I distriktet kring Garnisonen har M förlorat hela 21,2 procentenheter. Vinnarna i området är Kristdemokraterna.torsdag 13/9 15:53Kommentera

Bli först med att kommentera

Kommentera