Totalstopp i tågtrafiken efter att godståg spårat ur

Totalstopp i tågtrafiken efter att godståg spårat ur

Det är totalt stopp i tågtrafiken förbi Norrköping efter att ett godståg spårat ur på bangården och slagit ut strömförsörjningen.

– Vi har ingen ström till tågtrafiken på södra stambanan, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

Reparatörer kommer att vara på plats klockan 18 och därefter ska beslut fattas om hur trafiken ska ledas om.

– Det är ganska många tåg som berörs av det här, varken jag eller trafikledaren vet exakt hur många. Men det är omfattande eftersom det är på södra stambanan, säger Karlsson.

Sträckorna som påverkas är Stockholm–Katrineholm–Norrköping–Malmö, Linköping–Norrköping–Nyköping–Stockholm, Linköping–Sala samt Östgötatrafikens pendel Norrköping–Tranås/Motala.

Totalstopp i tågtrafiken efter urspårning

Trafikverket har ännu ingen prognos på när felet kommer att vara åtgärdat.

– På sträckan vid Norrköping finns såkallad spårbeläggning, alltså signaler till växlarna hur tågen ska gå samt till stoppsignalerna etc. Störningen på spårbeläggningen gör att växlarna inte går att byta, men vi vet inte om det har med urspårningen av godståget att göra, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, i Expressen TV.

Tågen kommer nu ledas om via Katrineholm, men vissa tåg tvingas vända om.

– Man kollar på om urspårningen kan ha koppling till att spårbeläggningen är utan el, men just urspårningen har inte så stor betydelse i detta sammanhang utan man fokuserar på att lokalisera vart elfelet kommer ifrån så man kan få igång växlarna och signalerna igen. Ingen prognos eller tidsram för tillfället. Vill man veta mer från man höra av sig till respektive bolag som har resorna, säger Bengt Olsson.

Bli först med att kommentera

Kommentera