SD enda partiet som tjänar på extra val

SD enda partiet som tjänar på extra val

Sverigedemokraterna skulle få 20,7 procent om det vore val i dag, enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för december. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalerna ligger nära fyraprocentsspärren i samma mätning. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Föregående Nästa Stäng fullskärmsläge

Sverigedemokraterna skulle få 20,7 procent om det vore val i dag – och ser ut att vara det enda partiet som skulle tjäna på ett extra val.

Det visar Expressens och Demoskops väljarbarometer för december.

Samtidigt ser det tufft ut för Liberalerna, som ligger farligt nära fyraprocentsspärren.

– Det är riktigt svettigt för Liberalerna, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Om Stefan Löfven (S) inte ror i hamn regeringsförhandlingarna med Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kan Sverige gå mot extra val.

Och enligt Expressens och Demoskops decembermätning finns det bara ett parti som i dagsläget ser ut att vinna på det – Sverigedemokraterna.

– Andra partier ligger i princip och tangerar sina valresultat, eller ligger under dem. Inget talar för att ett extra val skulle lösa något alls, vi skulle få en lika besvärlig situation, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Jämfört med Demoskops väljarbarometer för november har mycket små förändringar skett i decembermätningen. Socialdemokraterna backar för andra månaden i rad och får 28,4 procent, vilket innebär att de ligger enbart en tiondels procentenhet över valresultatet.

SD näst största parti i mätningen

Moderaterna gick ner något i novembermätningen, men har nu hämtat upp nedgången och landar på 18,9 procent, 0,9 procentenheter under valresultatet.

Jämfört med novembermätningen är inga förändringar statistiskt säkerställda.

Demoskops opinionschef Peter Santesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sedan riksdagsvalet i september är förändringarna för de flesta partier och de traditionella blocken små. Den tydligaste förändringen står SD för, som i mätningen är näst största parti.

Trots att de jämfört med novembermätningen backar något, har de ökat stort sedan valet, med 3,2 procentenheter.

– Min tolkning är att väljare som gick tillbaka till Moderaterna inför valet, för att få till en alliansregering, nu återvänder till SD. Men nu är utsikten för en sådan regering allt mindre, och uppgivet återvänder man till SD igen, säger Peter Santesson.

Decembermätningen, parti för parti

Resultatet i Demoskops väljarbarometer för december, inom parantes skillnad mot valresultatet:

Socialdemokraterna: 28,4 (+0,1)

Vänsterpartiet: 8,0 (0,0)

Miljöpartiet: 4,1 (-0,3)

Moderaterna: 18,9 (-0,9)

Centerpartiet: 8,4 (-0,2)

Kristdemokraterna: 5,8 (-0,5)

Liberalerna: 4,4 (-1,1)

Sverigedemokraterna: 20,7 (+3,2)

Övriga: 1,3 (-0,2)

Osäkra: 5,4

Visa mer Visa mindre

Lågt förtroende för Jan Björklund

För Liberalerna ser det tufft ut – trots att de noterar en liten uppgång jämfört med i november, har de minskat med 1,1 procentenheter sedan valet och hamnar på 4,4 procent.

– Det är riktigt svettigt för dem. De har backat en dryg procentenhet sedan valet. Det kanske inte låter jättemycket, men nu ligger de nära fyraprocentsspärren.

I Demoskops förtroendemätning för december störtdyker förtroendet för Liberalernas Jan Björklund. I den är det fyra procentenheter färre som har "ganska eller högt förtroende" för honom än i november. Hans förtroende minskar tydligt bland M-väljare, vilket är allvarligt för partiet, säger Peter Santesson.

– L-väljare är ganska rörliga, de har inte så många fasta väljare utan de kommer och går från val till val. Det innebär att väldigt många väljare kommer från M. Om nu den kanalen stängs av helt, ser det svårt ut för L att få upp de här siffrorna igen, säger han.

I decembermätningen minskar stödet för de rödgröna partierna något, och de samlar tillsammans 40,5 procent, 0,7 procentenheter mindre än i novembermätningen. För allianspartierna ökar det sammanlagda stödet med 1,4 procentenheter sedan i november, och de landar på 37,5 procent.

Så har undersökningen gjorts

Undersökningsperiod: 27 november – 4 december 2018.

Antal genomförda intervjuer: 1 616 intervjuer varav 1000 per telefon och 616 via webb.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Statistisk säkerhet: Inga säkerställda förändringar sedan föregående månad.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen

Mätinstitut: Demoskop

Visa mer Visa mindre

Bli först med att kommentera

Kommentera