Misstänkt bombman kan ha ”allvarlig psykisk störning”

Misstänkt bombman kan ha ”allvarlig psykisk störning”

Advokaten Torgny Dahlberg med sin klient, den misstänkte 21-åringen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingen kom till fysisk skada i explosionerna på Hässleholms tekniska skola. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Föregående Nästa Stäng fullskärmsläge

Den 21-årige mannen är häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse på en skola i Hässleholm – och har samtidigt genomgått en liten sinnesundersökning.

En specialist i psykiatri bedömer att mannen bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning vid en fällande dom.

– Det krävs antingen ett erkännande eller att tingsrätten finner honom skyldig innan man kan bestämma det, säger 21-åringens advokat Torgny Dahlberg.

Mannen greps i december efter två explosioner i källaren på Hässleholms tekniska skola. I förhör ska han ha förklarat att han ville bli gripen, men anledningen till det är okänd.

Resultatet från paragraf 7-undersökningen, en så kallad liten sinnesundersökning, visar att 21-åringen misstänks ha ”allvarlig psykisk störning”. Det har en specialist i psykiatri kommit fram till.

LÄS MER: Två bomber detonerade i Hässleholmsskolans källare

Av specialistens resultat framgår att det finns skäl för 21-åringen att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för beslut om eventuellt fängelseförbud eller rättspsykiatrisk vård.

Det är senare upp till tingsrätten att besluta om en sådan undersökning ska göras vid en fällande dom.

Väntar på svar om föremål

Mannen har suttit häktad sedan den 22 december.

Åklagare Pernilla Tallinger argumenterade för fortsatt häktning i och med att straffet för allmänfarlig ödeläggelse är minst två år – samt att han kan förstöra bevis och begå nya brott om han är på fri fot.

Åklagaren delade också tingsrättens uppfattning om att en sinnesundersökning var lämplig att genomföra.

Förundersökningen går nu vidare med fortsatta förhör. Polis och åklagare har dessutom skickat i väg föremål för teknisk undersökning. Många svar har inte kommit därifrån än.

– Man ska titta på kraften i smällarna och så vidare. Att ta reda på om det har funnits risk för personskador kräver en ganska stor utredning, säger advokaten Torgny Dahlberg.

Torgny Dahlberg är 21-åringens advokat. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Nekar till brottsanklagelsen

21-åringen har erkänt skadegörelse men nekar till brottet allmänfarlig ödeläggelse.

Han ska ha sagt att han ansträngt sig för att ingen person skulle komma till skada, förklarar advokaten som har haft regelbunden kontakt med 21-åringen sedan häktningen.

– Vi har inte pratat om händelsen så mycket. Jag har mest försökt hjälpa honom med praktiska saker, säger Torgny Dahlberg.

Advokaten beskriver den misstänkte som lugn och ganska samlad i samtalen.

– Han har haft fullständiga restriktioner sedan han häktades, men nu har åklagaren lättat lite på det. Nu har han möjlighet att titta på tv. Men det är ganska ensamt att sitta där själv.

LÄS MER: Fängelse och rättspsykiatrisk vård – så säger lagen

Relaterade ämnen

  • Hässleholm Följ

Bli först med att kommentera

Kommentera