Lind om köpet: ”Avgörande att vi säkrar lokal journalistik”

Lind om köpet: ”Avgörande att vi säkrar lokal journalistik”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Föregående Nästa Stäng fullskärmsläge

I fredags blev det känt att Bonnier köper krisande Mittmedia tillsammans med norska Amedia.

Därmed blir Bonnier ägare till 28 lokaltidningar i Mellansverige.

Nu kommenterar kultur- och demokratiminsiter Amanda Lind (MP) för första gången köpet.

– Framförallt är det helt avgörande att vi säkrar lokal journalistik, säger hon.

I flera veckor pågick en intensiv budstrid mellan Bonnier och den norska mediekoncernen Polaris tillsammans med VK och NWT om vem som skulle ta över Mittmedia.

Expressen träffade i dag Amanda Lind i Härnösand där hon talade vid firandet av medaljörerna från draghunds-VM.

LÄS MER: Ulvskog om Bonniers köp av Mittmedia: ”Affären är bra”

Amanda Lind: ”Har sagt att vi ska stärka mediestödet”

– Fram för allt är det helt avgörande att vi säkrar lokal journalistik och att det finns en granskande journalistik i hela landet. Nu kommer den här affären att granskas i sedvanlig ordning av Konkurrensverket, men vi har en ny mediepoltik som är på plats och vi har sagt att vi ska stärka mediestödet, säger Amanda Lind till Expressens utsände Patrick Sjöö.

Hur påverkar den här affären, att Bonnier ska äga 28 tidningar i hela Sverige?

– Det är en sak som konkurrensverket måste bedöma. Jag konstaterar att vi har haft liknande situationer med mediabolag som har ägt väldigt många medier.

– Det är viktigt att vi har en tradition i Sverige av att det finns många olika färger på ledarsidorna och att det finns en respekt från mediebolagens sida mot medieredaktionernas oberoende.

LÄS MER: Mittmedia till salu – budgivning pågår

”Det viktigaste är att journalistiken är fri”

Amanda Lind får frågan om debatten kring ägarkoncetration inom medierna nu är överspelad med tanke på de nya globala tech-jättarnas intåg på annonsmarknaden.

– Det kommer alltid att finnas frågor att diskutera men det viktigaste är att journalistiken är fri, oavsett hur ägarförhållandena ser ut.

Varför har miljöpartiet aldrig haft en ledarsida i svensk dagspress?

– Det kan man klart fråga sig. Men de här tidningarna har ju en ägarkoncentration där Miljöpartiet inte haft ägarskap i tidningarna, säger Amanda Lind.

LÄS MER: Bonnier vinner: Köper 28 svenska lokaltidningar

Här är några av tidningarna som Bonnier tar över

Några av de sammanlagt 28 lokala dagstidningar som Bonnier tar över är Örnsköldsviks Allehanda, Bärgslagsbladet, Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Västmanlands Läns Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Ljusnan, Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Hela Hälsingland, Länstidningen Östersund, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Östersunds-Posten och Dala-Demokraten.

Relaterade ämnen

  • Bonnier Följ
  • Mittmedia Följ

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl – varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera