Larm om förlorad fjällvärld i Arktis – på grund av biologisk mångfald

Larm om förlorad fjällvärld i Arktis – på grund av biologisk mångfald

Fjällräv och röding är två arktiska arter som riskerar att försvinna när det blir varmare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ekosystem anpassade för kalla arter konkurreras ut. Foto: FRISO GENTSCH / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Den globala uppvärmningen får stora konsekvenser i Arktis. Foto: DIRK NOTZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Det pågår redan i dag en förbuskning av den karga fjällmiljön. Foto: SVEN HERRMANN WWW.ARTEPIC / ADOBE STOCK

Föregående Nästa Stäng fullskärmsläge

Rödingen blir mer sällsynt och fjällräven kan konkurreras ut.

Nu riskerar de och andra arktiska arter att försvinna i takt med att den globala uppvärmningen ökar.

Samtidigt väntas den biologiska mångfalden öka i Arktis.

– Man får fler arter, men ekosystem som är anpassade för kalla arter kommer försvinna. Det är alarmerande, säger Willem Goedkoop, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Den vidsträckta fjällmiljön i norra Skandinavien med röding i iskalla vattendrag och fjällräv och lämlar som rör sig över lavar och mossor är under förändring.

En ännu opublicerad rapport från en av en av Arktiska rådets expertgrupper visar att klimatförändringar och global uppvärmning gör att den klassiska floran och faunan är på väg att försvinna och i stället lämna plats åt djur och växter som är anpassade för ett varmare klimat.

– De arter som lever i ett kallt klimat kommer trängas längre norrut tills de krockar med Barentshavet och blir utkonkurrerade, säger Willem Goedkoop.

LÄS MER: Klimatexperternas varning: Krävs dubbelt så mycket

Pågående miljöministermöte om Arktis

Han är en av författarna bakom rapporten som diskuteras på den pågående internationella konferensen om läget i Arktis som hålls i finska Rovaniemi samtidigt som även Arktiska rådets miljöministermöte hålls i staden under torsdagen och fredagen.

– Det är bra utbyte mellan vetenskapspersoner, beslutsfattare och representanter för aktiska folken. Det är många som vittnar kring effekter på det uppvärmda klimatet som syns på olika håll och kanter, säger Willem Goedkoop.

Han fortsätter:

– Det är dåliga nyheter för arktiska arter, de kommer att ha det svårt och för arktiska befolkningar som lever mycket på rödingpopulationer kommer det också bli svårt.

Färre ekosystem med klimatförändringar

Samtidigt visar forskningen att stigande temperaturer leder till att den biologiska mångfalden i Arktis ökar. Men trots att just biologisk mångfald är en av de saker som eftersträvas i kampen för en bättre miljö jublar inte forskarna över resultatet.

– Tittar man bara på artrikedom så ökar den biologiska mångfalden, men om man tänker på antalet olika ekosystem så kommer de ekosystem som är anpassade för kalla arter att försvinna. På så vis blir det ändå en lägre biologisk mångfald i slutänden, säger Willem Goedkoop.

Det varmare klimatet leder dessutom till att många fjällväxter börjat bli högre och buskigare samt att nya växter börjar klättra uppför fjällsluttningarna.

– Man pratar om förbuskning som gör att man får mer rotad vegetation i stället för de mossor och lavar som finns i dag i Arktis, säger Willem Goedkoop.

LÄS MER: Så kan växter klara den globala uppvärmningen

Förlorad fjällvärld

De nya växterna för med sig organismer och smådjur som påverkar näringsämnen i marken, vilket i sin tur förändrar fosforhalten i vattnet och därmed ändrar hela ekosystem. Konsekvensen kan bli en förlorad fjällvärld.

– Det här går så fort att människor som i dag lever kan berätta om förändringar, hur glaciärer försvunnit och skogen klättrat upp för bergssluttningar. Då har man snart inte det öppna landskapet längre, säger Willem Goedkoop.

Relaterade ämnen

  • Arktis Följ

Expressen klimat

Bli först med att kommentera

Kommentera