Läkare får skriva ut cannabis i Storbritannien

Läkare får skriva ut cannabis i Storbritannien

Sajid Javid, inrikesminister. Foto: RUI VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN
Cannabisväxt. Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Föregående Nästa Stäng fullskärmsläge

Från den 1 november får specialläkare skriva ut medicinsk cannabis i Storbritannien.

Ändringen kommer efter det uppmärksammade fallet med 12-årige Billy Caldwell – som får livshotande epilepsianfall utan sin medicin.

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har drivit igenom liberaliseringen av medicinsk cannabis på kort tid – och från och med november har läkare i landet rätt att skriva ut medicinsk cannabis som är "exceptionellt medicinsk behövande", rapporterar New York Times.

LÄS MER: Cannabis blir lagligt för vardagsbruk i Kanada

Sajid Javid: "Vi har levererat på vårt löfte"

Redan den 26 juli meddelade Sajid Javid att specialkliniker skulle få tillåtelse att skriva ut medicinsk cannabis.

https://twitter.com/sajidjavid/status/1022477670611935233

– Vi har nu levererat på vårt löfte och specialistläkare kommer ha möjligheten att skriva ut dessa produkter när det finns ett riktigt behov, sa Sajid Javid under torsdagen, enligt New York Times.

I juni bestämde Sajid Javid att regleringen av medicinsk cannabis skulle ses över efter det uppmärksammade fallet med 12-årige Billy Caldwell.

Pojken får livshotande epilepsianfall om han inte tar sin cannabismedicin, en medicin som i juni beslagtogs på flygplatsen Heathrow i London.

LÄS MER: Labour öppnar för ny brexit-omröstning i Storbritannien

"Vissa hjältar bär inte mantlar"

Pojken kan timslånga anfall utan sin medicin – och Sajid Javid utfärdade ett tidsbegränsat tillstånd för att behandla pojken med cannabismedicin medan han beordrade en översyn av regleringen.

– Vissa hjältar bär inte mantlar. Men mr Javid stod upp och var Billys hjälte, sa pojkens mamma, Clarlotte Caldwell, när hon lämnade sjukhuset med sin pojke och intervjuades av radiostationen LBC.

Sajid Javid utfärdade även ett specialtillstånd för medicinsk cannabis åt en annan pojke som lider av epilepsi, Alfie Dingley, 6, som kan få upp till 150 anfall i månaden.

LÄS MER: Snart kan cannabis-bubbel bli verklighet

Theresa May uppfattas som flat i frågan

Premiärminister Theresa May har uppfattats som flat i frågan om medicinsk cannabis. En tidigare ledare för hennes parti, konservativa Tories, har dock sågat den nuvarande narkotikapolitiken i en debattartikel i Daily Telegraph.

Där skrev han att kriget mot marijuana, eller cannabis, är hopplöst förlorat och menade att landet måste ta ställning till om de ska följa Kanadas exempel.

"Frågan måste nu ställas om Storbritannien ska följa de många andra länderna som tillåter medicinsk marijuana, eller följa Kanadas med att förbereda en laglig, reglerad marknad för cannabis i medicinskt syfte", skrev han.

Relaterade ämnen

  • Theresa May Följ
  • Sajid Javid Följ
  • London Följ
  • The New York Times Följ

Bli först med att kommentera

Kommentera