Kristerssons ultimatum till C och L – ”Får helgen på sig”

Kristerssons ultimatum till C och L – "Får helgen på sig"

Moderaternas partiledning har kallat riksdagsgruppen till ett extra möte under fredagen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Ulf Kristersson skyndade förbi Expressen TV på väg till mötet. Foto: Expressen TV
Annie Lööf och Jan Björklund Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Föregående Nästa Stäng fullskärmsläge

Moderaternas partiledning har oväntat kallat hela sin riksdagsgrupp till ett extrainsatt möte på fredag förmiddag.

– Det finns en del saker att prata om just nu, säger han.

Enligt SVT har Kristersson nu ställt ultimatum till Centern och Liberalerna om ett regeringssamarbete.

Kraven har formulerats i ett dokument som C och L ska ta ställning till under helgen – och väljer de att inte vara med i regeringen nu får de option på att komma tillbaka senare.

Efter det extrainsatta mötet i Moderaternas riksdagsgrupp avslöjade SVT att det finns ett dokument där Moderaterna och Ulf Kristersson beskriver förutsättningarna för ett regeringssamarbete med de andra allianspartierna.

Enligt SVT har Centerpartiet och Liberalerna helgen på sig att ta ställning till Kristerssons regeringsdokument. KD nämns inte i SVT:s rapportering. På måndag ska alliansens partiledare träffas på nytt, enligt SVT.

Om C och L inte går med på Kristerssons krav för en regeringsbildning erbjuds de ett samarbete i riksdagen och en option på att senare ta steget in i regeringen.

SVT uppger att politiken som Kristersson inte beskriver sin regerings politik i detalj i dokumentet men en sak är tydlig: Regeringen ska inte förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Kristersson erbjuder också en lightversion av alliansen

Enligt Expressens källor väntas Moderatledaren Ulf Kristersson inom kort dödförklara alliansen som regeringsalternativ – men i riksdagen ska de fyra partierna fortsätta samarbeta som en "värdegemenskap", enligt flera uppgiftslämnare. SVT hänvisar till en källa som kallar det samarbetet i riksdagen för "alliansen light".

– Alliansen kommer att utsättas för sin största utmaning någonsin, hävdar en allianskälla.

Inom Moderaterna läggs skulden på Annie Lööf och Jan Björklund.

– Alliansen kommer denna mandatperiod att vara en värdegemenskap men inte en regeringsbildning där alla allianspartier ingår.

Allianskälla: "M/KD-regering naturlig slutsats"

Exakt vad det betyder är oklart, men flera allianskällor tror att Ulf Kristersson inom kort kommer att "testa lösningen M/KD".

– Det är en naturlig slutsats, säger en uppgiftslämnare.

Moderaternas presschef Cherine Khalil kommenterade på torsdagskvällen Expressens uppgifter i ett sms:

"Ulf Kristersson sonderar möjligheten att bilda en alliansregering som bygger på alliansens gemensamma reformagenda. När och om vi har ngt att kommunicera kommer du självklart att få reda på det."

Kristdemokraternas presschef Sara Hummerdal konstaterade:

"Alliansen för samtal om en gemensam väg framåt för att kunna bilda en alliansregering. Olika alternativ diskuteras i förtroendefulla samtal mellan partiledarna och inte via media. Därför vill jag inte kommentera några spekulationer. När vi har något nytt besked kommer vi att berätta det."

Centerpartiets pressekreterare Hannes Hervieu kommenterade uppgifterna så här:

"Hur andra partier vill agera får de svara på. Alliansen består av fyra partier. Centerpartiet vill hålla ihop Alliansen och bilda en alliansregering med stöd över blockgränsen. Det utgår vi från att även andra partier vill."

Expressen har också sökt Liberalernas press- och stabschef Elin Boberg, men hon har inte återkommit.

Kallelsen till ett extra gruppmöte i Moderaternas riksdagsgrupp gick ut sent på torsdagen, enligt uppgift till Expressen. Normalt har riksdagsgruppen möte på tisdagar och på fredagen ska riksdagsledamöterna ha möjlighet att jobba hemma i sina valkretsar.

Kristersson: ”Vi ska prata om läget”

Kallelsen till gruppmötet möttes därför med viss förvåning – och ett konstaterande att partiledningen hade något viktigt att berätta.

– Vi ska prata om läget just nu, uppgav Ulf Kristersson på väg in till mötet.

Ett stort pressuppbåd väntade på Ulf Kristersson utanför riksdagsgruppens möte. Moderaterna hade fem pressekreterare på plats men Kristersson ville inte uttala sig utan tog en bakväg ut från möteslokalen. Han lurade därmed journalisterna som stod vid fel utgång.

Ulf Kristersson är nu i slutet av sonderingen för att bilda regering. Senast på tisdag ska han rapportera till talmannen om han anser sig ha möjlighet att bilda regering.

Pressuppbådet som väntar på Kristersson. Foto: Fredrik Sjöshult

Kristersson ville inte precisera

I tisdags meddelade Kristersson på DN Debatt att försöken att bilda en alliansregering med stöd av Socialdemokraterna hade misslyckats. Kristersson och Annie Lööfs samtal med Stefan Löfven hade gjort att han landat i den slutsatsen.

LÄS MER: Ulf Kristersson informerade inte Annie Lööf – nu kan hon avgöra allt

Kristersson ville i tisdags inte precisera hur hans andrahandsalternativ såg ut. Det ville han fortsätta diskutera med sina partiledarkollegor i alliansen och samtalen med Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund har fortsatt i veckan.

Samtidigt har Annie Lööf uttryckt tvivel kring om det ändå inte går att komma vidare i samtal med Löfven. Hon har också undersökt möjligheterna för ett samarbete mellan alliansen och Miljöpartiet.

Enligt TT höll Centerpartiet under torsdagen ett möte med partistyrelsen men det var locket på vad det gäller information om vad som diskuterats. Enligt uppgift till TT från kretsen kring Moderatledaren väntar han in interna diskussioner i Centern och Liberalerna om vägen framåt inför nästa veckas avrapportering till talman Andreas Norlén.

LÄS MER: Allianssprickan växer – Lööf stoppade Kristerssons plan

Alliansen med Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: OLLE SPORRONG

Relaterade ämnen

  • val 2018 Följ
  • Ulf Kristersson Följ
  • Moderaterna Följ
  • Alliansen Följ

Bli först med att kommentera

Kommentera