Rivstart för 5g-auktionen – redan uppe i två miljarder

Mattias Malmqvist
Reporter

Mobilitet 2018-12-06 11:01 Rivstart för 5g-auktionen – redan uppe i två miljarder

Nu har auktionen av spektrum i 700 MHz-bandet – som är attraktivt för operatörerna inför den kommande 5g-utbyggnaden – dragit igång.

Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Efter tre dagars auktion är summan av buden som lagts 1,9 miljarder kronor, meddelar Post- och Telestyrelsen, PTS. Men i övrigt är auktionen omgärdad av sekretess.

Det innebär att de inte offentliggör vilka eller hur många aktörer som har lämnat anbud förrän auktionen avslutats.

– Det enda vi kan säga är att en eller flera ansökningar kommit in, och att auktionen därmed kan ske, säger Petter Öhrn, kommunikatör på PTS.

Auktionen beräknas hålla på i upp till tio arbetsdagar. Pengarna som auktionen ger tillfaller statskassan.

Det har varit många turer om det här sedan det för fyra år sedan beslutades att det markbundna digitala tv-nätet måste flytta ur 700 MHz-bandet och att det i stället ska användas för mobilt bredband och telefoni.

En planerad auktion ställdes in 2016 av regeringen eftersom det fanns oenighet kring vilka delar av bandet som skulle avsättas för blåljusmyndigheter och försvaret.

Operatören Tre har också överklagat auktionen av det här bandet, som anses vitalt för den kommande 5g-utbyggnaden i landet.

Auktionen omfattar 60 MHz och en aktör kan maximalt köpa 40 MHz vilket innebär att det blir minst två tillståndshavare.

700 MHz-bandet är lämpligt för att bygga yttäckning och för att förstärka de mobila bredbandsnäten för mer kapacitet och högre överföringshastigheter, uppger PTS.

Tillstånden är teknik- och tjänsteneutrala. Detta innebär att de som får tillstånden kan välja vilken teknik och vilka tjänster som ska användas i bandet.

Ett av tillstånden är förenat med ett täckningskrav som ska bidra till bättre täckning för tal- och datatjänster (minst 10 Mbit/s) där konsumenter befinner sig. Den som vinner det tillståndet ska använda minst 200 miljoner och högst 300 miljoner för att bygga täckning i områden som PTS pekat ut.

Det här är den första av PTS så kallade 5g-auktioner. När det gäller tilldelningen av frekvenser i 3,5 GHz-bandet, som är det band som pekats ut som viktigast för 5g-utbyggnaden i Europa, så är PTS målsättning att denna ska bli klar under 2019, eller tidigt under 2020.

Läs mer:
Inga hinder för kinesisk teknik när svenska 5g-auktioner drar igång
Nu tar 5g-utbyggnaden rejäl fart – så mycket ökar investeringarna

Mobilitet 5g Pts Telekom

Mattias Malmqvist
Mattias Malmqvist
Reporter

@mamalmqvist Mattias Malmqvist Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Senaste nytt

  • 2018-12-06 12:00Computer Sweden Joakim Arstad Djurberg Evrys Sverigechef ska leda nya utmanaren – och förra Atea-vd:n blir ordförande
  • 2018-12-06 11:15Computer Sweden Karin Lindström Australien på väg att få anti-krypteringslag – teknikjättar tvingas lämna data till polisen
  • 2018-12-06 11:01Computer Sweden Mattias Malmqvist Rivstart för 5g-auktionen – redan uppe i två miljarder
  • 2018-12-06 10:12Computer Sweden Joakim Arstad Djurberg Här är konsultbolagen som har nöjdast kunder i Norden
  • 2018-12-06 10:04Computer Sweden Karin Lindström Toppchef på Huawei gripen i Kanada – jagas av USA

100 Senaste

Bli först med att kommentera

Kommentera