Nu börjar SJ använda 3d-printning – förhoppningsvis ska det öka punktligheten

Karin Lindström
Reporter

Digitalisering 2019-04-15 06:02 Nu börjar SJ använda 3d-printning – förhoppningsvis ska det öka punktligheten

I ett par år har SJ nosat på 3d-printning som ett sätt att snabbare få fram reservdelar – inte minst när de inte längre finns att få tag i. Och i sommar är det dags att köra skarpt med en vital del i 3d-form.

Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Foto: Mats Stålbröst

Toalettpappershållare, gardinhållare och täckkåpor till eldosor. Det är sådant som SJ testat att ersätta med 3d-printade exemplar när de gått sönder.

– Det är de enkla grejerna, men nu börjar vi titta på de lite svårare också, säger Andreas Stjernudde, projektledare för intelligenta tåg och underhåll på SJ, som talade vid eventet 3D Inspiration Day.

Först ut av lite svårare grejer är ett 3d-tillverkat lagerboxlock. Det är en så pass känslig del av tåget så den måste genomgå en lång och ytterst noggrann säkerhetsbedömning konstaterar han.

Men efter en lång testperiod där man analyserar vad som händer i och med materialbyte och byte av produktionsmetod och sett till att leverantörerna klarar alla standarder så börjar det närma sig skarpt läge.

– Vi får hjälp att räkna av KTH och inom järnvägen krävs också en tredjepartsgranskning, men nu till sommaren så räknar vi med att kunna börja använda 3d-printade lagerboxlock skarpt.

För SJ:s del är kanske den största vinsten just tidsaspekten – att få en reservdel 3d-printad kan ta en vecka medan det ofta tar betydligt längre tid att beställa traditionella reservdelar.

Det betyder att SJ snabbare kan reparera tåg och få dem i trafik vilket i sin tur kan öka punktligheten.

– Det är vår vision att vi ska kunna länka ihop de här digitala teknikerna så att när vi ser att en komponent håller på att gå sönder så beställer vi en 3d-print och så finns den där efter en vecka när tåget tas in för reparation.

Andreas Stjernudde
Andreas Stjernudde.

En annan viktig fördel med 3d som bland annat Postnords teknikchef Lisbet Karlsson lyfte under eventet är att behovet av lager minskar när man i stället kan skriva ut reservdelar efter behov.

– Men för oss är tillgängligheten viktigare än att det blir mindre lagerhållande – att vi inte behöver låta tågen stå, säger Andreas Stjernudde.

Hittills har SJ riktat in sig på reservdelar som inte finns tillgängliga längre. Skälet är att man inte vill hamna i bråk om immateriella rättigheter.

Är det ett stort hinder för att 3d-printning verkligen ska ta fart?

– Ja, absolut. Vi vill inte trampa någon på tårna. Vi skulle vilja, tillsammans med våra leverantörer, hitta nya arbetssätt för att arbeta med den här tekniken och realisera dess fulla potential. I slutändan vill vi bara ha rätt pryl på rätt plats i rätt tid, säger han.

Andreas Stjernuddes tyngsta argument för 3d-printning är i all enkelhet att tid är pengar. Men man måste bestämma tidigt i processen om det just i det fallet lämpar sig för 3d-tillverkning.

Flera saker måste tas med i beräkningen – som hur tryckbart just det objektet är, den geometriska komplexiteten, hur bråttom det är och hur många man behöver.

– Ju mer komplex en komponent är, desto mer lämpad är den att trycka. Och när det gäller kvantitet så är det så att man kan välja att bara få en del om man 3d-printar – inte minst 100 som när man beställer.

Med det sagt så konstaterar Andreas Stjernudde att även om det finns många plus så behöver 3d-industrin jobba med sina priser.

– De måste få mer konkurrensmässiga priser för att fler ska börja använda sig av 3d-printning, säger han.

Läs också: Har du en 3d-skrivare? Se upp för farliga partiklar

3d-skrivare Digitalisering Sj

Karin Lindström
Karin Lindström
Reporter

Karin Lindström Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Senaste nytt

  • 2019-04-15 06:03Computer Sweden Joakim Arstad Djurberg Riskkapitalet fortsätter satsa stort – Xllnc köper Lin Education
  • 2019-04-15 06:02Computer Sweden Karin Lindström Nu börjar SJ använda 3d-printning – förhoppningsvis ska det öka punktligheten
  • 2019-04-14 06:20Computer Sweden Karin Lindström Brister i Polisens it-styrning – prioriteringarna otydliga
  • 2019-04-13 06:25Computer Sweden Joakim Arstad Djurberg IBM:s partnerchef om framtiden med Red Hat: "vi ska inte slåss mot AWS"
  • 2019-04-12 16:41Computer Sweden Mattias Malmqvist SKL om molntjänster i offentlig sektor: Regeringen måste lyfta frågan

100 Senaste

Bli först med att kommentera

Kommentera