Microsoft stöttar Linux: släpper 60 000 patent

Lars Dobos
Reporter

Systemutveckling 2018-10-11 10:26 Microsoft stöttar Linux: släpper 60 000 patent

Microsoft ansluter sig till Open Invention Network och lär därmed släppa uppåt 60 000 patent som bland annat påverkar Android.

Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Microsoft har tjänat en bra hacka på sina patent, bland annat genom att ta royalties från leverantörer av Androidmobiler som Samsung, till exempel för filsystemet exFAT.

Läs också: Linus Torvalds ber om ursäkt för sitt beteende och tar paus från Linux

Open Invention Network är en sammanslutning av cirka 2400 företag världen över som kommit överens om att royaltyfritt korslicensiera sina patent för Linux, och därmed inte minst för Android. Företagen åtar sig också att inte hävda sina patent mot Linux. Att Microsoft skulle ansluta sig till OIN utan att agera på samma sätt som övriga företag inom gruppen får anses som högst osannolikt.

Genom åren har det alltid hängt ett hot över Linux- och Androidföretagen att Microsoft skulle hävda sina patent och stämma företagen, men Microsoft har hittills avstått från det. Med Microsofts ändrade position i fråga om sina patent skingras orosmolnen och kommer antagligen leda till att Android-leverantörerna slipper betala royalties, skriver Ars Technica.

Läs också: Microsoft förlitar sig på Linux i stor säkerhetssatsning

Linux har för Microsoft seglat upp till status av något som närmast liknar en kelgris, speciellt eftersom det är mycket populärt att drifta virtuella linuxservrar på Azure, och nyligen släppte Microsoft SQL Server för Linux. Microsoft säger i sitt uttalande att det är trycket från kunderna som fått dem att ta initiativet till att ansluta dem till OIN. Företaget har också drivit viktiga öppenkällkod-projekt som TypeScript, Visual Studio Code och Dotnet Core.

Systemutveckling Öppen Källkod Microsoft Android Patent Arkitektur

Lars Dobos
Lars Dobos
Reporter

Lars Dobos Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Senaste nytt

  • 2018-10-11 10:33Computer Sweden Mattias Malmqvist Windows 10 räddar pc-marknaden – "uppgraderingarna fortsätter till 2020"
  • 2018-10-11 09:56Computer Sweden Karin Lindström Analytiker: "Kryptovalutor på väg att implodera"
  • 2018-10-11 09:54IDG.se IDG.se Nu kan du emulera Commodore 64 i din webbläsare – och välja mellan tusentals spel
  • 2018-10-11 06:02Computer Sweden Karin Lindström Larmrapporten: Trots år av attacker – enkelt skicka mejl med falsk avsändare

100 Senaste

Bli först med att kommentera

Kommentera