Därför tänker San Francisco förbjuda ansiktsigenkänning

Karin Lindström
Reporter

Ai 2019-05-15 09:06 Därför tänker San Francisco förbjuda ansiktsigenkänning

Lokala myndigheter i San Francisco – som kollektivtrafiken eller polisen – får inte använda ansiktsigenkänning. Medborgarrättsaktivister välkomnar beslutet och kallar tekniken ”oförenlig med en sund demokrati”.

Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Spara artikel Kopiera

San Francisco är den första amerikanska stad som förbjuder ansiktsigenkänningsteknik. Dessutom har det lokala styret beslutat att all typ av ny övervakningsteknik måste godkännas av staden, skriver BBC News.

De nya reglerna gäller lokalt men inte för San Franciscos flygplats eller hamn eftersom de lyder under federala myndigheter.

Medborgarrättsaktivister välkomnar beslutet. Framför allt pekar de på att tekniken är otillförlitlig och att den innebär ett onödigt intrång i människors privatliv. Särskilt lyfter de fram att systemen gör fel särskilt när det handlar om kvinnor eller personer med mörk hud.

– Med det här beslutet så har San Francisco deklarerat att övervakningstekniken är oförenlig med en sund demokrati och att invånarna förtjänar att höras när det tas beslut om högteknologisk övervakning, säger Matt Cagle på American Civil Liberties Union in Northern California.

Men det finns också kritiker som menar att beslutet sätter hinder i vägen för att bekämpa brott. Joel Engardio, vice ordförande för Stop Crime SF, tycker att ett moratorium mot ansiktsigenkänning varit bättre än att rakt av förbjuda det.

– Vi håller med om att det finns problem med ansiktsigenkänningsteknik och att den inte bör användas nu. Men tekniken kommer att bli bättre och det kan bli ett användbart verktyg för den allmänna säkerheten om den används på ett säkert sätt. Vi borde hålla dörren öppen för den möjligheten.

Läs också:
EU tar fram etiska riktlinjer för AI – ”ingen lyxfunktion”
Det här är AI och så funkar det

Ai Ansiktsigenkänning Samhälle

Karin Lindström
Karin Lindström
Reporter

Karin Lindström Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Spara artikel Kopiera Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Spara artikel Kopiera

Senaste nytt

  • 2019-05-15 09:24Computer Sweden Joakim Arstad Djurberg Nu är byråkrat-bottar upphandlade – Lund och Malmö ska samarbeta
  • 2019-05-15 09:06Computer Sweden Karin Lindström Därför tänker San Francisco förbjuda ansiktsigenkänning
  • 2019-05-14 16:26Computer Sweden Mattias Malmqvist Google dubblar antalet integritetsexperter i "Europas hjärta"
  • 2019-05-14 15:23Computer Sweden IDG Opinion En shuriken för mycket – debatten om våld i datorspel på väg tillbaka

100 Senaste

Bli först med att kommentera

Kommentera