Australien på väg att få anti-krypteringslag – teknikjättar tvingas lämna data till polisen

Karin Lindström
Reporter

Säkerhet 2018-12-06 11:15 Australien på väg att få anti-krypteringslag – teknikjättar tvingas lämna data till polisen

Nu har den kontroversiella krypteringslagen i Australien passerat igenom underhuset. Går den igenom hela vägen tvingas företag som Google, Facebook och Apple att ge polisen tillgång till krypterade användardata.

Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Efter att de två största partierna i Australien i veckan kommit överens verkar vägen för att få igenom lagen som ger myndigheterna större befogenheter att begära ut krypterade data från teknikföretagen. I går passerades första hindret när förslaget gick igenom underhuset, rapporterar Reuters.

I lagförslaget talas om böter på upp till 10 miljoner australiska dollar, drygt 65 miljoner kronor.

Från regeringens sida anser man att lagen behövs för att slå tillbaka mot terrorism och organiserad brottslighet och framhåller att det skulle krävas tillstånd för att få tillgång till persondata. Och premiärminister Scott Morrison säger att han kommer att slåss för att få igenom lagen.

– Jag vill se till att polisen har de befogenheter som krävs för att stoppa terrorister.

Men samtidigt som det från förespråkarnas sida talas om att lagen enbart är riktad mot allvarlig brottslighet som sexbrott, terroristm, mord och droghandel så ser kritikerna eb risk för att lagen kan börja användas även för mindre allvarlig brottslighet som upphovsrättsbrott, skriver Techcrunch.

Även från teknikföretagens sida är motståndet hårt. De ser det som ett sätt att skaffa en bakdörr till användarnas data. Apple talar om att det riskerar att försvaga krypteringen och öka risken för att hackas.

I ett gemensamt uttalande från branschorganisationen Digital Industry Group där Facebook, Apple, Google och Amazon ingår skriver man att lagstiftningen missar flera kritiska punkter, den viktigaste är att man ”inför systematiska svagheter som kan riskera Australiens säkerhet”.

Tidigare i höstas rapporterade Zdnet att IAB, Internet Architecture Board, gick ut och varnade för att lagen innebär ett existentiellt hot mot internet. Ordföranden Ted Hardie slog fast att en metod för att tvinga leverantören att bryta krypteringen kommer att skapa en svaghet i systemet som hotar att undergräva förtroendet för internet i sig.

– Internet, som ett system, går från att vara ett vars egenskaper är förutsägbara till att bli ett där de inte är det.

Om lagen går igenom i Australien står också fler länder redo att följa efter, i första hand USA, Kanada, Storbritannien och Nya Zeeland.

Läs också:
Datainspektionen: Nej till hemlig dataavläsning
Polisen ska få hacka misstänkta – efter ”kraftig ökning av kryptering”

Säkerhet Internet Juridik Samhälle

Karin Lindström
Karin Lindström
Reporter

Karin Lindström Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Senaste nytt

  • 2018-12-06 11:15Computer Sweden Karin Lindström Australien på väg att få anti-krypteringslag – teknikjättar tvingas lämna data till polisen
  • 2018-12-06 11:01Computer Sweden Mattias Malmqvist Rivstart för 5g-auktionen – redan sprängt miljardvallen
  • 2018-12-06 10:12Computer Sweden Joakim Arstad Djurberg Här är konsultbolagen som har nöjdast kunder i Norden
  • 2018-12-06 10:04Computer Sweden Karin Lindström Toppchef på Huawei gripen i Kanada – jagas av USA
  • 2018-12-06 09:50Computer Sweden Karin Lindström Mattias Malmqvist Alla pratar om blockchain – men finns det något bakom hajpen?

100 Senaste

Bli först med att kommentera

Kommentera