Amazons rekryteringsverktyg slog fel – sållade bort kvinnor som sökte teknikjobb

Karin Lindström
Reporter

Karriär 2018-10-12 06:16 Amazons rekryteringsverktyg slog fel – sållade bort kvinnor som sökte teknikjobb

För fyra år sedan började Amazon utveckla ett AI-verktyg för rekrytering. Men det visade sig missgynna kvinnor och Amazon lade ner projektet.

Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

Automatisering är en bred trend i dag. Med maskininlärning kan uppgifter klaras av i betydligt raskare takt än vad vi människor klarar.

Men ibland går det snett. 2014 drog Amazon igång ett försök att använda sig av AI för att sålla bland kandidaterna inför en rekrytering. Men året efter, 2015, visade det sig att de som sökte tekniska jobb som exempelvis utvecklare inte rankades könsneutralt. Kvinnornas meriter nedgraderades, rapporterar Reuters.

Läs också: Det vill du inte råka ut för – här är några riktigt skumma jobbintervjuer

Orsaken till att det gick snett var att Amazons modeller tränades genom att observera mönster i ansökningar som lämnats in under de senaste tio åren och lära sig utvärdera genom det. Men majoriteten av ansökningarna kom från män och det gjorde att programmet på egen hand lärde sig att män var att föredra.

Om någon exempelvis skrev att den varit lagledare för en damschackklubb eller gått på ett amerikanskt college för kvinnor så straffade det sig. Och trots att Amazon gjorde justeringar för att få programmet att förhålla sig neutralt till just sådana saker så fanns det fortfarande ingen garanti för att det inte skulle börja sortera kandidater på andra diskriminerande sätt, enligt personer med insyn.

Läs också: Åh nej, gav du ett dåligt första intryck? Så får du en andra chans

I början av förra året hade ledningen tappat hoppet om projektet och det team som arbetade med rekryteringsverktyget upplöstes.

Amazon har inte velat kommentera uppgifterna till Reuters men uppger att man aldrig använt verktyget för att utvärdera jobbsökande.

Karriär Ai Jobb Amazon Jämställdhet

Karin Lindström
Karin Lindström
Reporter

Karin Lindström Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera Facebook 0 Twitter 0 Reddit LinkedIn 0 Totalt 0 Kopiera

CS Jobb

Hundratals lediga jobb inom it. Hitta din nästa utmaning här!

Just nu 242 lediga tjänster på CS Jobb

Senaste nytt

  • 2018-10-12 06:16Computer Sweden Karin Lindström Amazons rekryteringsverktyg slog fel – sållade bort kvinnor som sökte teknikjobb
  • 2018-10-12 06:02Computer Sweden Lars Dobos Snart kan du hämta ut e-recept i andra EU-länder – men journalutbyte får vänta
  • 2018-10-11 13:59TechWorld Lars Dobos Ny skadlig kod sprider sig genom Facebook Messenger
  • 2018-10-11 11:05TechWorld IDG.se 8 myter om Googles succéplattform Chromebook
  • 2018-10-11 10:40Computer Sweden Joakim Arstad Djurberg Google spänner sina molnmuskler i kampen mot AWS och Microsoft

100 Senaste

Bli först med att kommentera

Kommentera