Tragiska bilder: Ren fastnade i plastband – dog

SvalbardRenar på Svalbard fastnade i plastband

”Av de som satt fast i varandra så var den ena redan död”

avClaes Olsson

  • En av de tre nödställda renarna dog.
  • En av de tre nödställda renarna dog.

1 av 3 | Foto: Sysselmannen på SvalbardEn av de tre nödställda renarna dog.NYHETER

Tre renar hittades intrasslade i plastavfall på Svalbard. När myndighetsanställda tog sig till platsen hade ett av djuren redan dött.

Svalbards högsta myndighet, Sysselmannen, fick på lördagen in ett larm om tre nödställda renar. Besättningen på ett fartyg hade upptäckt de olycksdrabbade djuren vid strandlinjen, rapporterar Svalbardposten.

– När vi kom till platsen var det två djur som hade fastnat i varandra. De satt fast i ett trassel av plastband som troligtvis kommer från ett fiskefartyg, säger djurskyddsinspektören Gustav Busch Arntsen till tidningen.

Händelsen utspelade sig på ön Prins Karls Forland och när myndighetsanställda kom till platsen hade plastavfallet redan skördat ett offer.

– Av de två som satt fast i varandra så var den ena redan död. En tredje ren hade rester från en trålpåse på hornen men kunde röra sig fritt, säger Gustav Busch Arntsen.

Problemet ökar

Renen som satt fast i det döda djuret blev helt frigjord. Den tredje, med plast på hornen, fångade man inte in eftersom den såg ut att röra sig obehindrat. Man bedömde att ett försök till att ta bort plasten hade stressat upp renen i onödan.

Problemet med renar som fastnar i varandra och i avfall är vanligare så här års. Det är parningssäsong och djuren gnider därför hornen mot varandra och mot saker de hittar. Enligt Gustav Busch Arntsen är plastproblemet knappast nytt – men blir allt vanligare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Svalbard

Djur & natur

Klimatförändringar

Klimat & miljö

Skräp

LÄS OCKSÅ3 september NYHETER

Passagerare evakuerades från svensk båt

24 juli NYHETER

PLUS Ida fick lämna huset mitt i natten

23 juli NYHETER

PLUS ”Jag slog isbjörnen på käften”

26 juli NYHETER

PLUS Klimathotet tvingade henne att flytta huset

21 augusti SVENSKA HJÄLTAR

Kolossalt bra räddning – fick upp två kor ur gyttjan

Bli först med att kommentera

Kommentera