Sverige föll i EM-kvalet – trots Dahlbergs supermatch

U21-landslaget i fotbollFiaskostart för U21-landslaget i EM-kvalet

avMichael Wagner

Foto: BILDBYRÅNFOTBOLL

Målvakten Pontus Dahlberg höll länge kvar U21-landslaget i matchen.

Men till slut vände Irland 0–1 till 3–1. Sverige fick en fiaskostart på EM-kvalet.

– Vi har inte modet att fortsätta spela. Det är inte tillräckligt bra, säger förbundskaptenen Roland Nilsson till CMore.

Efter en del regnande i Kalmar bjöd Guldfågeln Arena på en svårspelad gräsmatta i U21-landslagets EM-kvalpremiär under tisdagskvällen.

Sverige bemästrade underlaget bäst och inledde bra.

Lagkaptenen och Bolognaspelaren Mattias Svanberg fick full utdelning i 19:e minuten. Serie A-kollegan Dejan Kulusevski, Parma, drev upp bollen och släppte den kort åt sidan.

Fint mål av Svanberg

Den tidigare Malmö FF-spelaren fick perfekt träff med högerfoten från 20 meter och bollen satt högt upp, tätt intill den irländske målvaktens stolpe.

– Bollen kom till mig lite av en slump, jag försökte dra skottet i den bortre och den satt fint. Den var riktigt skön, sa Svanberg till CMore i pausen.

Men efter ledningsmålet tappade Sverige väldigt mycket av spelet på hemmaplan.

Watford- och tidigare IFK Göteborgsmålvakten Pontus Dahlberg räddade Sverige när Irland kom till ett halvdussin avslut med åtminstone ett par kvalificerade parader.

Dahlberg räddade Sverige ytterligare halvvägs in i den andra halvleken när Irland fick straff. Den 20-årige målvakten enhandsräddade mycket starkt straffen från Aaron Connolly.

Men fem minuter senare kunde till slut inte ens Dahlberg göra något när inhopparen Troy Parrott rättvist tryckte in kvitteringen till 1–1 i nättaket från nära håll.

Fem byten av Rolle

Svenske förbundskaptenen Roland Nilsson utnyttjade de nya Uefareglerna som testas i ungdomsturneringarna och som tillåter hela fem byten. Men trots att Nilsson bytte hälften av utespelarna under den andra halvleken blev det inte bättre fart på Sverige.

Fiaskot i EM-kvalpremiären på hemmaplan för U21-landslaget fastställdes i stället i slutminuterna. I 87:e minuten nickade Conor Masterson in 2–1 för gästerna på en hörna.

När Sverige tryckte på i jakten på kvittering kunde även Troy Parrott iskallt och förnedrande chippa in 3–1 i en kontring över en utrusande Pontus Dahlberg.

Svenske förbundskaptenen Roland Nilsson var kritisk till det egna lagets insats.

– Vi är inte tillräckligt bra i dag. Vi kommer inte upp i bra nivå i passningsspelet eller i aggressivitet. Vi överlåter ansvaret till andra i laget än att göra det tillsammans. Vi slarvar och får kontringar emot oss, säger Nilsson till CMore.

– Starten från oss var bra, men det ska räcka i 90 minuter också. Jag får analysera detta och se hur vi ska jobba vidare, säger Roland Nilsson besviket.

Laddar TabellARTIKELN HANDLAR OM

U21-landslaget i fotboll

Pontus Dahlberg

Roland Nilsson

Mattias Svanberg

Dejan Kulusevski

LÄS OCKSÅi går 10:25 FOTBOLL

Nye U21-stjärnan om Netflixsuccén: ”Kameror överallt…”

25 juli FOTBOLL

Irritationen efter fula stämplingen i United-segern

8 september FOTBOLL

PLUS SPELARBETYG: Bäst på planen mot Norge

25 augusti FOTBOLL

Djurgården vann seriefinalen mot Malmö – rycker i guldstriden

27 juli SPORTBLADET

Hammarby tog fjärde segern i rad

Bli först med att kommentera

Kommentera