Supertalangen krossade rekord på 100 meter

FriidrottSupertalangen krossade rekord på 100 meter

avJonathan Nilsson

SPORTBLADET

Collegerekord, U20-världsrekord och världsårsbästa.

Superlöftet Sha'Carri Richardson fick allt att stämma på collegemästerskapen i USA.

19-åringen sprang in på 10,75 på 100 meter, det nionde snabbaste 100-metersloppet genom tiderna.

Sha'Carri Richardson var så överlägsen att hon kunde kosta på sig att sträcka upp händerna i en segergest redan efter 95 meter.

Fem meter senare hade 19-åringen krossat det tidigare U20-rekordet på 10.88, satt av östtyskan Marlies Göhr för 42 år sedan.

Tiden 10,75 är dessutom nytt collegerekord och kvalificerar sig som den nionde bästa tiden i historien på 100 meter.

– Ja, jag visste att hon kunde springa snabbt. Om jag trodde att hon kunde slå collegerekordet? Nej, säger tränaren Dennis Shaver, enligt Flotrack.

36 grader varmt

Richardsson tävlar för samma universitet som svenske stavhopparen Armand Duplantis, Louisiana State University, och de tre snabbaste collegetiderna på 100 meter är nu satta av löpare därifrån.

Att loppet sprangs i 36-gradig värme i Austin, Texas, gör inte bedriften mindre imponerande. I ryggen hade hon en godkänd vind på 1,6 meter per sekund.

Men Sha'Carri Richardson var inte klar där.

”Gjorde jag verkligen det?”

Kort därefter ställde hon upp på 200 meter där hon slutade tvåa på tiden 22,17, vilket också går att sätta i ett historiskt perspektiv.

Hennes sammanlagda tid på de två sprintdistanserna under en dag har nämligen bara överträffats av en löpare – ingen mindre än Merlene Ottey.

Tiden 22,17 på 200 meter var också nytt U20-världsrekord, en hundradel snabbare än Allyson Felix tidigare rekordnotering.

– Jag trodde inte jag kunde slå det. När jag hörde speakern säga det efteråt tänkte jag ”gjorde jag verkligen det?”. Det är verkligen häftigt att jag lyckades, säger Richardson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Bli först med att kommentera

Kommentera