Bank: Jag håller med Ajdarevic…

Bank: Jag håller med Ajdarevic…FOTBOLL

PARIS. Äntligen en bifråga att inviga VM med så vi vet att det börjat på allvar!

Vet ni, en ogenomtänkt Astrit Ajdarevic-tweet är inget stort problem.

De som tänkt färdigt, men ändå vill förnedra kvinnor är ett stort problem.

Alla VM har varit de största och bästa någonsin, det är så det fungerar när en idrott utvecklas åt det enda håll det måste utvecklas.

På väg till Frankrike hade jag redan hunnit tröttna på det här med att varenda mästerskap där kvinnor spelar ofrånkomligen kommer att handla väldigt mycket om män, i stället för om spelarna, tränarna och matcherna. Det skrivs alldeles för ofta, alldeles för mycket om vad killar tycker och tänker, om män som bromsar och förnedrar, om journalister som tycker om vad män tycker.

Ja, och sen twittrade Djurgårdens playmaker, och här sitter vi.

Astrit Ajdarevic tänkte i ett led, och jag tror inte för en sekund att han menade något illa. Han fick en tanke i huvudet, orkade inte ta omvägen om led två och tre, via könsmaktsordning eller 100 års fotbollshistoria – och så landade han i att ”det här vore kul”. I en jämställd värld skulle det absolut vara roligt att se kvinnor och män spela fotboll, varför inte det? Lionel Messi omfamnar Ada Hegerberg (eller, ja, någon som spelar landslagsfotboll då) efter en match omgiven av respekt och en vilja att lyfta varandra – vem kan vända sig mot det?

Och killar som inte hinner tänka i flera led är en sak. Det är killarna som tänkt hela vägen och likafullt landat i att de måste nedvärdera kvinnors fotboll som står i vägen på riktigt.

Tacka fan för det

Inför VM släppte fackförbundet Unionen en rapport om bristen på jämställdhet inom fotbollen. Den pekade på de konkreta, faktiska, livsavgörande områden som påverkar kvinnors fotboll. De låga ersättningarna, missgynnandet av gravida, valet mellan karriär och familj. De tog upp snedvridningen i mediers bevakning. De diskuterade maktförhållanden, på riktigt, och efterlyste handlingsplaner som når ner på planen.

Ett tankeexperiment:

Tog ni del av SvD:s sammanställning av topplönerna bland vd:arna på Stockholmsbörsen häromdagen? De tio (män) som toppar listan tjänar ungefär lika mycket om dagen som en sjuksköterska tjänar på ett helt år.

Tacka fan för det.

Varför skulle vårdpersonal som tar hand om våra cancersjuka föräldrar, kanske med delade turer och extrema arbetsförhållanden, förtjäna mer än de får? En massa kossor som lufsar runt och är så mycket sämre än de där manliga cheferna, som inte alls har samma erfarenhet eller kvalitéer? De kan väl börja med att dra in pengar på sina jobb också, innan de börjar gaffla om rättvisa och pengar? Det är ju marknadsekonomi, fattar ni inte det?

Sa. Ingen. Någonsin.

Ingen säger det, eftersom ingen känner ett behov av att aktivt kränka den yrkesgruppen, eftersom glappet är så uppenbart vulgärt, och eftersom de allra flesta av oss (en majoritet av svenska folket har sagt sig vara benägna att betala högre skatt om medlen skulle gå direkt till höjda löner i vården) tycker att det finns värden i världen som inte helt fritt kan utelämnas till marknadsresonemang. Vi är överens om att det finns en samhällsnytta som inte alltid kan handla om kronor och ören, in och ut.

Som en snabb tänkare skrev…

Ingen skulle kräva att sjuksköterskor får 300 000 per arbetsdag, bara att de får en vettig möjlighet att göra sitt jobb och få den uppskattning de förtjänar. Och jag har inte hört någon som kräver att kvinnor som spelar fotboll ska tjäna fem miljoner i veckan heller. Det är inte det debatten borde handla om, vare sig under ett VM eller i december.

Kvinnor ska få samma möjligheter som män, de ska slippa brottas mot manligt kodade maktstrukturer som gått i arv i tusen år, en tonårstjej ska få en chans att förverkliga sig själv på samma sätt som en tonårskille. Jag håller med Astrit Ajdarevic om att det vore kul att jämföra världsmästarna i fotboll på dam- och herrsidan, jag tycker bara inte att en fotbollsmatch är det bästa sättet att göra det.

Vi kan väl jämföra vilka möjligheter de fått istället, vi kan väl studera hindren de tvingats besegra på vägen dit? Vi kan väl, för all del, gå igenom twitter- eller medieflödet och se om det finns någon skillnad i hur de behandlats under ett VM:s gång?

Som en snabb tänkare skrev en gång:

Jag skulle älska att se det. Bara för att se hur stor skillnaden verkligen är.

Damfotbollens historia i Sverige 01:04

avSimon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotbolls-VM i Frankrike 2019

+ FÖLJ

Damlandslaget i fotboll

Fotbolls-VM

Jämställdhet

LÄS OCKSÅ 10:49 FOTBOLL

Sundhage: ”Man får garva och gå vidare”

7 juni DEBATT

Damspelare har knappt råd med mat och hyra

5 juni FOTBOLL

Durmaz fina gest hyllas av damlandslaget

7 juni FOTBOLL

Corinne Diacre: ”Ingen har gett mig något gratis”

12:39 FOTBOLL

Spelarna om Ajdarevics utspel: ”Ovärdigt att kommentera”

Bli först med att kommentera

Kommentera