Åklagare ska utredas för jäv

ÅklagarmyndighetenÅklagare ska utredas för jävFoto: Johan Nilsson/TTEn SD-politiker åtalas i Blekinge tingsrätt för hets mot folkgrupp. Arkivbild.NYHETER

Kammaråklagaren Lena-Marie Bergström har åtalat en SD-politiker för hets mot folkgrupp. Samtidigt anklagas hon för att ha delat hon kritik mot partiet från sin privata Facebook.

Nu ska en särskild enhet inom åklagarmyndigheten utreda om hon får behålla ärendet eller inte.

Åklagaren hävdar att SD:s gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, har utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare. Nu begär Larssons försvarare en överprövning av åtalsbeslutet och riktar en jävsinvändning mot Lena-Marie Bergström, eftersom hon anklagas för att på sin privata Facebook ha delat kritik mot partiet.

"Uppenbarligen kan inte objektiviteten garanteras vilket är extremt beklämmande och rättsosäkert. Det får inte gå till på det här sättet", skriver Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson till TT.

Nu ska en särskild enhet inom åklagarmyndigheten utreda om hon får behålla ärendet eller om en annan åklagare ska ta över det.

– Beslutsordningen är sådan att en högre åklagare ska titta på dessa frågor. Jag har skickat ärendet till utvecklingscentrum i Malmö för bedömning, säger chefsåklagaren Anne Bojmarker.

– Nu får vi se vad Malmö kommer fram till, och sedan laga därefter. Huvudförhandlingen är inte utsatt förrän i januari så det finns gott om tid.

Lena-Marie Bergström ska ha delat material från gruppen ”SD är lika med rasister", enligt SVT Nyheter Blekinge.

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, säger Lena-Marie Bergström till SVT.

TTARTIKELN HANDLAR OM

Åklagarmyndigheten

Sverigedemokraterna

Karlskrona

Malmö

LÄS OCKSÅ1 oktober NYHETER

Avhoppad SD-topp utreds för bedrägeri – efter Aftonbladets granskning

24 oktober SAMHÄLLE

Kritiken växer mot SD-politikern: ”Inget annat parti hade accepterat detta”

16 oktober SAMHÄLLE

SD-topp åkte på golftävling – skattebetalarna fick notan

17 september NYHETER

SVT tog inte avstånd från SD-uttalande – fälls

18 oktober NYHETER

PLUS Poliser hade möhippa i polisbussen

Bli först med att kommentera

Kommentera